Kristilliset eivät ristineet itseään uudestaan

Suomen kristillinen liitto säilyttää vanhan nimensä. Päätös tehtiin kristillisten puoluekokouksessa Lappeenrannassa äänestyksen jälkeen luvuin 159-112. Vaikka selvä enemmistö kannatti nimenmuutosta, se ei riittänyt vaadittuun kahden kolmasosan määräenemmistöön.

Kokous hylkäsi näin puoluejohdon voimakkaasti tukeman ehdotuksen nimen vaihtamisesta Kristillisdemokraateiksi. Nimen uudistaminen tyrmättiin täysin edellisessä puoluekokouksessa kaksi vuotta sitten. Puoluekokouksen pääkysymykseksi noussut nimenmuutos aiheutti kiivasta keskustelua puolueväen keskuudessa; eilen käynnistyneeseen yleiskeskusteluun pyydettiin vielä tänään yli 80 puheenvuoroa.

Vaikka kristillisten puoluehallitus ja puoluejohto olivat asettuneet kannattamaan nimenmuutosta, kokousväen joukossa vastustus oli laajaa. Puheenvuoroissa ihmeteltiin mitä vikaa vanhassa ja hyväksi havaitussa nimessä on. Uuden nimen pelättiin tuovan mukanaan kristillisille perusarvoille vieraita ulkomaisia aineksia. Demokratia tuo monien mieleen sosialismin ja kristillisdemokraatitkin Euroopassa ovat usein kovan kapitalismin kannattajia.

Muutosta kannattaneiden mielestä uusi "kristillisdemokraatit"-nimi kuvaa paremmin sitä, että kysymyksessä on poliittinen puolue. Puheenjohtaja Bjarne Kallis ja muu puoluejohto korostivat painokkaasti, että kansainvälisempi nimi ei muuta puolueen linjaa. Kalliksen mukaan juuri nimenmuutoksen ansiosta puolueella on mahdollisuus saavuttaa huomattava kasvu.
-Puolueen kannatus on jatkuvasti kasvanut ja linja kirkastunut. Viimeisen kannatustutkimuksen mukaan kristillisten 4,2 prosentin kannatus näyttää kasvaneen 12 prosenttiin, Kallis sanoi.

Puolueen periaatteellista toimintasuunnitelmaa tänään esitellyt puoluesihteeri Milla Kalliomaa asettui muun puoluejohdon tavoin kannattamaan nimenvaihdosta. Kalliomaa sanoi kristillisdemokraattien olevan luonnollinen nimi puolueelle, jonka juuret ovat kristillisyydessä ja demokratiassa. Kun nimenmuutosta vastustavat vetosivat mm. joidenkin eurooppalaisten kristillisdemokraattien huonoon maineeseen, puoluejohto muistutti, että veljespuolueet muissa Pohjoismaissa käyttävät samaa nimeä. Kristityn vastuu -lehdessä ja eurovaalikampanjassa kristillisdemokratia on ollut vahvasti esillä.

Ei muutoksia johdossa

Puolueen johto säilyi muuttumattomana. Myöskään varapuheenjohtaja Leea Hiltuselle ei ilmaantunut haastajia. Neljä vuotta kolmantena puheenjohtajana ollut Mika Ebeling joutui kuitenkin kisailemaan jatkosta kansanedustaja Kari Kärkkäisen kanssa. Helsinkiläinen Ebeling voitti Varkaudesta kotoisin olevan Kärkkäisen lopulta äänin 150-110.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat