Mainos

Kristillisdemokraatit voittoisia Thüringenissä

Saksan kristillisdemokraattinen puolue sai ehdottoman enemmistön tänään Thüringenissä pidetyssä osavaltiovaalissa. Saksalaisen ZDF-televisioaseman laatiman tulosennusteen mukaan puolue oli saamassa 51,8 prosenttia annetuista äänistä ja se pystyy näin ollen muodostamaan uuden hallituksen ilman entistä yhteistyökumppaniaan sosiaalidemokraatteja.

Sosiaalidemokraattien äänisaalis jäi ennusteen mukaan runsaaseen 20 prosenttiin. Myös Nordrhein-Westfalenissa järjestetyissä kunnallisvaaleissa oppositio menestyi. Sosiaalidemokraatit menettivät johtoasemansa mm. Dortmundissa. Myös Kölnissä, missä sosiaalidemokraatit ovat hallinneet peräti 43 vuotta, valta näytti siirtyvän kristillisdemokraattiselle oppositiopuolueelle. Liittokansleri Gerhard Schröderin johtaman hallituksen politiikka ja erityisesti kiistelty säästöohjelma olivat sunnuntaina puntarissa kaksissa vaaleissa Saksassa: itäisessä Thüringenissä valittiin uusi osavaltioparlamentti ja Nordrhein-Westfalenissa pidettiin kunnallisvaalit.

Jo ennalta kummassakin vaalissa povattiin tappiota Schröderin puna-vihreälle hallitukselle, jonka säästöohjelma on joutunut kovan arvostelun kohteeksi. Eniten pahennusta ovat herättäneet hallituksen kaavailemat leikkaukset eläkkeisiin. Sosiaalidemokraatit ja vihreät kokivat tappion jo viime viikonvaihteessa pidetyissä Saarlandin ja Brandenburgin osavaltiovaaleissa.

Schröder tiukkana

Schröder ei kuitenkaan ole halukas luopumaan hallituksen säästöohjelmasta.
-Jatkan järkähtämättä vähääkään valitsemallani kurssilla, hän sanoi Berliinissä. Schröder puolusti hallituksen leikkauksia sanomalla, että vasta kun valtiontalous on saatu kuntoon, voidaan taata myös tulevaisuuden hyvinvointi. Entisen Itä-Saksan puolella sijaitsevassa Thüringenissä valtaa ovat pitäneet kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit yhteishallituksessa. Kristillisdemokraattinen pääministeri Bernhard Vogel toivoi vaalien alla puolueensa varmistavan ehdottoman enemmistön osavaltioparlamentissa, jotta se voisi yksinään muodostaa uuden hallituksen.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.