Mainos

Kristillisdemokraatit haluaa palvelusetelistä kokeilu

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ehdottaa, että terveydenhuoltoon tulossa oleva palveluseteli otettaisiin tässä vaiheessa käyttöön vain määräajaksi, esimerkiksi kolmen vuoden mittaisena.

- Näin voitaisiin saada kokemuksia palvelusetelin vaikutuksista ja torjua epätarkoituksenmukaisia rakenteellisia muutoksia, Räsänen sanoi Raumalla.

Määräajan jälkeen hallitus ja eduskunta voisivat Räsäsen mielestä perusteellisesti harkita, onko laajennettu palvelusetelin käyttö viisasta vakinaistaa.

Palvelusetelistä on tulossa vaihtoehtoinen tapa tarjota kuntalaisille sosiaali- ja terveyspalveluja. Setelillä kuntalainen maksaa osan yksityisen palvelun hinnasta tai joissakin tapauksissa mahdollisesti kokonaan. Aiemmin palveluseteli on ollut käytössä kotipalveluissa.

Hallituksen esitys sai äskettäin eduskunnassa ristiriitaisen vastaanoton.

Vasemmisto-opposition mielestä palvelusetelistä tulee ohituskaista varakkaille. Puoltajien mielestä setelin avulla lisätään asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia sekä helpotetaan ruuhkia terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Kunnat saavat laajat valtuudet päättää, ryhtyvätkö tarjoamaan palveluseteliä, minkä arvoisena ja missä palveluissa. Räsäsen mielestä joka tapauksessa kansalaisten alueellinen eriarvoisuus tulee kasvamaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.