Mainos

Kristian Smeds tarttui Woyzeckiin

Kajaanin kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa Georg Buchnerin keskeneräiseksi jäänyt näytelmä Woyzeck. Klassikkonäytelmän ohjaa Kajaanin kaupunginteatterin uuteen kukoistukseen nostanut teatterinjohtaja Kristian Smeds, joka tarjoilee ryhmänsä kanssa taatusti erilaisen version maailmankuulusta ja haasteellisesta teoksesta.
Näytelmän heittämään haasteeseen on vastausta rockmusiikin sekä vahvojen ääni- ja valomaailmojen kautta. -Woyzeck on luettuna äärimmäisen koskettava lukukokemus ja ongelma on siirtää sama tunne näyttämölle. Ei tämä kuitenkaan mikään rock-konsertti ole, vaan eräänlainen näytelmän, kuunnelman ja rokkikeikan hybridi, määrittelee Smeds tuoreimman ohjauksensa.

Kristian Smeds tutustui ensimmäisen kerran Buchnerin tekstiin Teatterikorkeakoulun pääsykokeessa. Teatteri Takomossa näytelmää ehdittiin treenata jo 2,5 kuukautta, mutta tilaongelmat ajoivat esityksen karille. Nyt aika oli kypsä uusille ulottuvuuksille. -En ole aiemmin käyttänyt mikrofoneja, valoja ja ääniä tässä laajuudessa. Tässä koetetaan puskea musiikin käyttöä teattereissa pikkuisen uusille urille, toteaa Smeds.

Musiikista vastaa kaupunginteatterin oma työryhmä ja näytelmän nimiroolissa päähän potkittuna köyhänä sotamiehenä näyttelee hullun lailla kitaraa soittava Kari Suhonen. Georg Buchnerin (1813-37) tekstiä on käytetty ohjaajan mukaan hyvin vapaasti ja ennakkoluulottomasti, mutta lopputulos on hänen hengelleen uskollinen. -Olemme pyrkineet siihen, että näytelmä on tiheä, hyppivä, raju ja säännötön, tiivistää Kristian Smeds.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.