Krista Pärmäkosken kunnioitettava mitaliputki vaarassa katketa – ”Olen silti aika hemmetin kova urheilija”

Krista Pärmäkoski: Sieltä voi tulla mitä vaan 3:26

Krista Pärmäkoski ei ole tottunut lähtemään arvokisoista ilman mitalia. Seefeldissä mahdollisuuksia on enää yksi.

Uran ensimmäisissä arvokisoissa kymmenen vuotta sitten Pärmäkoski hiihti Liberecissä vain yhden matkan ja oli 37:s. Vuotta myöhemmin Vancouverin olympialaisissa startteja tuli kaksi, parempi sijoitus oli 25:s. Sen jälkeen hän on tuonut kaulassaan joka arvokisoista jotain kotiin, kuusista kisoista kaikkiaan kymmenen mitalia.

Seefeldissä Pärmäkoski on kurottanut parhaimmillaan perinteisen kympin neljänneksi. Vaikka lauantain 30 kilometrin vapaan kisa on viimeinen mitalimahdollisuus, Pärmäkoski ei ota siitä paineita.

– Ei se minua muuta ihmisenä tai urheilijana mihinkään, vaikken täältä saisi mitalia. Olen kuitenkin tehnyt kovia suorituksia myös täällä, Pärmäkoski sanoo.

Krista Pärmäkosken arvokisamitalit

MM-kisat:

2011: hopea (parisprintti), pronssi (viesti)
2013: pronssi (parisprintti)
2015: pronssi (viesti)
2017: hopea (yhdistelmäkisa), pronssi (viesti)

Olympialaiset:

2014: hopea (viesti)
2018: hopea (30 km), pronssi (yhdistelmäkisa), pronssi (10 km)

– Täällä on tiukka kilpailu, olen ollut näissäkin arvokisoissa neljäs, niin olenhan minä nyt silti ihan hemmetin kova urheilija. Taakse jäi aika monta kovaa.

Vuosi sitten Pärmäkoski nappasi kolmellakympillä hopeaa, joskin perinteisellä hiihtotavalla. Silti tänäänkin mitali on mahdollinen ja ehdoton tavoite. Pärmäkosken kauden ainut palkintosija on joulukuulta 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailusta.

– Minulla on ihan yhtä hyvät mahdollisuudet pärjätä, mitä perinteiselläkin. Raskas kisa tulee, tiedän että pitää henkisesti jaksaa pitää itseään ahtaalla, hän miettii.

Johaug pakottaa muut miettimään

Viime talvena kultaa vei Marit Björgen, joka odotteli rauhassa reilut seitsemän kilometriä ja meni sitten menojaan. Nyt valtikkaa heiluttaa Therese Johaug, joka todennäköisesti lähtee välittömästi kovaan vauhtiin. Yhdistelmäkisa osoitti jo Seefeldissä, että muiden pitää olla tarkkana, eikä Johaugin perään kannata rynnätä suuna päänä.

– Se ratkaisee, paljoko muita lähtee vauhtiin mukaan. Sen mukaan pitää tehdä omaa ratkaisua ja samalla aistia omaa päivän virettä, vauhtia, kalustoa ja kaikkea, Pärmäkoski sanoo.

Naisten maailmancupissa on hiihdetty tällä kaudella pisimmillään 15 kilometrin vapaan kilpailu. Sen voitti Johaug ennen Ruotsin Charlotte Kallaa ja Norjan Ingvild Flugstad Östbergiä.

Lue myös:

    Uusimmat