Mainos

Krimin Simferopolissa on jopa aavemaisen hiljaista

Tilanne Ukrainan Krimin niemimaan pääkaupungissa Simferopolissa on päällisin puolin rauhallinen ja erittäin hiljainen, kertoo kaupunkiin puolenyön aikaan saapunut STT:n toimittaja Antti Tiri.

Usean rakennuksen edustalla on kuitenkin yksi tai useampi Venäjä-mielinen vartija. Lähes kaikki heistä ovat siviilivaatteissa.

Kaupungin kansainvälisellä lentokentällä tunnelma on jopa aavemaisen hiljainen, sillä kentälle pääsee tällä hetkellä vain Moskovasta tulevia lentoja. Perusteluna on käytetty muun muassa sitä, että tarkoitus on estää Kiovasta tulevia aktivisteja laskeutumasta kentälle.

– Laskeutumisen jälkeen lentokone ajoi ainakin viisi minuuttia pitkin pimeää kiitorataa. Koneesta ulos astuessa vain yksi sotilas oli näkyvästi esillä, kertoo Tiri.

Aseistautuneiden miesten on kerrottu vartioivan Krimin päälentokenttää, mutta ainakaan yöllä aseita ei näkynyt. Lentokentän työntekijä kertoi STT:lle, että lentokenttää eivät vartioi venäläiset sotilaat, vaan kasakat.

– Ajaessamme kuvaajan kanssa lentokentältä keskustaan tuntui kuin koko kaupunki olisi pysähtynyt pidättämään hengitystään viime viikkojen tapahtumien vuoksi. Vain muutama auto oli liikkeellä lähes pimeässä kaupungissa. Täällä asuu kuitenkin arviolta 330 000 asukasta, Tiri jatkaa.

Ukrainan mukaan Krimillä on ainakin 30 000 venäläissotilasta. Venäjä-mieliset joukot ovat ottaneet haltuunsa Ukrainaan kuuluvan niemimaan, ja Krimin aluehallinto on ilmoittanut aikeistaan liittyä Venäjään. Asiasta on määrä järjestää kansanäänestys sunnuntaina. Ukrainan hallitus ja länsimaat pitävät kansanäänestystä laittomana.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.