Mainos

Krimin kriisi ajanut Venäjän diplomaattiseen paitsioon

Krimin kriisi on ajanut Venäjän diplomaattiseen paitsioon. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että eilinen turvallisuusneuvoston Krim-äänestys kertoo Venäjän eristyneisyydestä.

Jopa Kiina pidättäytyi äänestämästä, vaikka se on usein yhdessä Venäjän kanssa käyttänyt hankalissa tilanteissa veto-oikeuttaan.

Kaikki muut turvallisuusneuvoston 13 jäsentä puolsivat lauselmaa, joka olisi julistanut Krimin kansanäänestyksen mitättömäksi.

- Moskovassa tulos on koettu varmasti arvovaltatappioksi, tiivistää Aaltola.

Krimin kohtaloa Aaltola pitää jo sinetöitynä; jollakin tavoin niemimaa jää Venäjälle tai ainakin läheiseen suhteeseen sen kanssa. Kiinnostavaa kuitenkin on, miten nopeasti presidentti Vladimir Putin kansanäänestyksen tuloksen hyväksyy.

- Kestääkö siinä pari päivää vai piteneekö aika. Se ehkä kertoo siitä, miten Venäjällä ollaan huolissaan tästä tilanteesta, joka on kääntymässä sen etujen vastaiseksi monellakin sektorilla, Aaltola sanoo.

Kansanäänestyksen jälkeen länsi on kohdistamassa Venäjään uusia pakotteita. Kyse on tässä vaiheessa täsmätoimista, jotka kohdistuvat yksittäisiin henkilöihin.

Venäjä on puolestaan uhannut länttä vastatoimilla, joiden on epäilty vaikuttavan suoraan kauppaan.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja