Mainos

Kriitikko: Rovion uusin peli lyö ällikällä

 • MTV3:n 45 minuuttia ruotii viikoittain kulttuuria kritiikkisarja Särmässä. Sarjassa korkean profiilin asiantuntijat syventyvät arvioimaan eri alojen uutuuksia.

Laura Närhi: Tuhlari

Laura Närhen Tuhlari-albumi on musiikillisesti mielenkiintoinen ja modernisti tuotettu kokonaisuus. Suurimman osan levyn sävellyksistä on tehnyt tuottaja Matti Mikkola ja lähes kaikki tekstit lauluihin on kirjoittanut Laura Närhi itse.

Levyn kappaleet kuulostavat hyvin henkilökohtaisilta ja käsittelevät usein parisuhteen vaikeutta ja traagisia käänteitä. Tuhlari-albumin parisuhdelaulut kaipaisivat kovasti jotakin uutta näkökulmaa puhutellakseen tuoreudellaan. Positiivinen poikkeus albumilla on sisarkateutta käsittelevä kappale Siskoni, jonka Laura esittää duettona Erinin kanssa.

Laura Närhen albumi on tyylikäs ja muodollisesti lähes virheetön pop-levy. Laura laulaa kauniisti ja esittää asiansa toteavan vähäeleisesti. Laulujen sisältöön vain olisi kaivannut hieman vaihtelua.

Tällaisenaan albumista jää jotenkin alakuloinen, jopa surullinen tunnelma.

Mikko Harjunpää

Lahden kaupunginteatteri: Syntynyt Lahteen

Syntynyt Lahteen on kirjoittajiensa matka selvittämään suhdetta omiin kulttuurisiin juuriinsa. Kun oma paikka alkaa näyttäytyä osana sukupolvien ketjua, lähtökohdat alkavat kiinnostaa - sijaitsevat ne sitten vaikka Lahdessa.

Marko Järvikallaksen ja Mikael Neibergin tekstiin on tarttunut paljon kaikenlaista. On juonellinen tarina synnyinkaupunkiinsa palaavasta miehestä mutta myös Sleepy Sleepers -tyylinen roisi variaatio sormusten herran tarusta sekä muuta myyttistä, maagista ja historiallista ainesta Lopputulos on sangen sekalainen.

Otso Kautto on ohjannut keitoksen reilusti huonon maun puolelle, mutta mukana on silti liikaa kunniallista teatteria, jotta esitys olisi kunnolla kulttikamaa.

Kiinnostavinta on tekijöiden yritys hahmottaa syvään juurtunutta väkivallan kulttuuria. Lopputulemaksi silti jää, että kun koetetaan sitä sun tätä, mikään ei vie perille - ei Lahteen eikä muuallekaan.

Outi Lahtinen

Rovio: Bad Piggies

Rovion pelit ovat aina olleet enemmän jalostettuja vanhoja ideoita kuin jotain oikeasti uutta ja omaperäistä. Niinpä Bad Piggies lyö ällikällä. Ideana on koota erilaisista osista toimiva kulkupeli, jolla kyydissä oleva possu saatetaan maaliin hinnalla millä hyvänsä.

Oppimiskäyrä on suorastaan loistava. Alun yksinkertaiset mäkiautot muuttuvat pikkuhiljaa lentokoneiksi ja helikoptereiksi. Fysiikanmallinnus on vertaansa vailla ja pelimekaniikka rohkaisee hakemaan omia ratkaisuja. Epäonnistuminenkaan ei harmita, vaan lähinnä naurattaa.

Fysiikan opiskelu ei ole koskaan ollut näin hauskaa. Rovio on onnistunut yhdistämään toimivan peli-idean jo tavaramerkiksi muodostuneeseen huumoriinsa. Tekninen toimivuus ja possujen tahaton surkuhupaisuus luovat tilanteen, jossa voiton ja häviön välinen raja katoaa.

Pelillisesti Bad Piggies on täysin eri luokkaa kuin Angry Birds. Siksi on tavallaan sääli, että se tullaan muistamaan pelinä, joka menestyi lintujen vanavedessä.

Tero Lehtiniemi

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.