Kriitikko: Manserock on yhä poikaa

  • MTV3:n 45 minuuttia ruotii viikoittain kulttuuria kritiikkisarja Särmässä. Sarjassa korkean profiilin asiantuntijat syventyvät arvioimaan eri alojen uutuuksia.

Tuure Kilpeläinen: Afrikan tähti

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani on raivannut tiensä suomalaisten tietoisuuteen persoonallisella musiikilla, jossa yhdistyy slaavilainen kaiho, suomalainen rillumarei ja moderni maailmanmusiikki.

Kaihon karavaanin kolmas levy Afrikan tähti kulkee näillä samoilla tutuilla musiikillisilla poluilla. Laulujen melodiat ovat välillä ennalta arvattavia, mutta samalla helposti mukana laulettavia.

Kaihon karavaani on tunnettu riehakkaana live-bändinä ja se myös kuuluu laulujen sovituksissa, tulkinnoissa ja koko orkesterin soitossa.

Tekstinkirjoittajana Tuure Kilpeläinen on eittämätön romantikko ja idealisti. Tuure laulaa häpeilemättömästi maailmanrauhasta, veljeydestä ja rakkaudenkaipuusta.

Ja kaikesta huolimatta albumin lopputulos kuulostaa vilpittömältä.

Mikko Harjunpää

Pelit: Dishonored

Alle 18-vuotiailta kielletty, legendaaristen peliveteraanien yhteistyönä syntynyt Dishonored on petetyn miehen tarina.

Kuningattaren henkivartija Corvo Attano lavastetaan kuningattaren murhaajaksi ja häpäistään. Corvolle tarjotaan keinot sekä kostoon että oman kunnian palauttamiseen.

Corvon likainen työ on hoitaa vallankaappaajat ja näiden liittolaiset pois tieltä. Ketään ei tarvitse välttämättä tappaa, vaan tarjolla on aina myös muita vaihtoehtoja.

Dishonoredin hienous onkin sen tarjoamassa runsaassa valinnanvarassa. Taistelu- ja hiiviskelykykyjen lisäksi Corvolla on apunaan lukuisia taikavoimia ja apuvälineitä. Valitut reitit ja välineet tekevät jokaisesta pelikokemuksesta omanlaisensa. Tasaväkiset ja kauttaaltaan toimivat vaihtoehdot nostavat tämän pelin hiiviskelypelien merkkipaaluksi.

Väärillä valinnoilla on pelissä seurauksensa: verellä tahrittu vallankumouksen tie ei pääty muuhun kuin kaaokseen ja onnettomuuteen.

Tero Lehtiniemi

Ilpo Rantanen: Vuonna 85. Manserockin lyhyt oppimäärä

"On vuosi '85, kauan on aikaa siis" lauloivat Eput vuonna -85.

Kovin monta kertaa, myös täällä Tampereen YO-talolla, manserockin kehdossa.

Kauan on aikaa.

YO-talolla fiilistelevä Ilpo Rantanen kirjasi aikakauden teokseensa Vuonna 85 - Manserockin lyhyt oppimäärä.

Rantanen ei ole ensimmäinen.

Tampereen Työväen Teatterissa on pyörinyt jo kuusi vuotta musikaali ja ensi vuonna nähdään Timo Koivusalon elokuva.

Manserokin lyhyt oppimäärä? Lyhyt? Mikähän olisi pitkä? Kirjaan kun on haastateltu parikymmentä sen ajan tamperelaista rokkivaikuttajaa ja oheisella cd:lläkin on saman verran musiikkia. Eppuja, Juicea, Popedaa, Ilonaa, Poikia, Moogia, Peitsamoa. Nykysuomalaista kansanmusiikkia.

Rantanen on syntynyt kirjoittamaan tämän tarinan. Hän näki Popedan yli sata kertaa pelkästään 80-luvulla. Ja kosi vaimoaankin tämän Popedan biisin soidessa.

Manserock on poikaa, totesi Juice Leskinen aikoinaan.

Tekstille kolme tähteä. Kuville ja cd:lle neljä. Aikakaudelle viisi.

Jaana Semeri

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat