Kriisiviestinnän asiantuntija: Vain tämä voi pelastaa AKT:n

AKT:n toiminta julkisuudessa on ollut katastrofaalista, arvioi kriisiviestinnän asiantuntija.

AKT erotti viime perjantaina viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen, joka aiemmin oli syyttänyt AKT:n puheenjohtaja Timo Rätyä työpaikkakiusaamisesta. Tapaus on pysynyt otsikoissa koko viikonlopun.

– Nyt kriisi on edennyt jo niin pitkälle, että tavalliset kriisiviestinnän keinot eivät enää toimi, sanoo Helsingin yliopiston viestinnän oppiaineessa kriisejä ja yritysten konflikteja tutkiva Kalle Siira.

Siiran mielestä AKT:n suuri ongelma on se, ettei liitossa edes ymmärretä, että nyt eletään keskellä viestinnällistä kriisiä. Tätä kuvaa Siiran mukaan esimerkiksi AKT:n jäsenen Helsingin Sanomille antama lausunto, jossa tämä ihmetteli, miksi irtisanomista ylipäätään käsitellään julkisuudessa.

Muut vievät keskustelua

AKT: n olisi pitänyt turvautua kriisiviestinnän keinoihin jo silloin, kun huhut kiusaamisesta ensimmäisen kerran levisivät mediaan. Sen sijaan, että liitto puolusteli kiusaajia, olisi sen pitänyt asettua uhrien puolelle. Liiton johdon olisi ollut Siiran mukaan viisainta astua esiin ja sanoa, ettei kiusaaminen vetele.

AKT on pitänyt suunsa tiukasti supussa viikonlopun aikana: puheenjohtaja Rädyn tuorein kommentti tilanteeseen on perjantailta.

– AKT on nyt netissä joka paikassa, mutta muut vievät keskustelua. AKT ei saa omaa näkökulmaansa esille. Nyt olisi syytä heittäytyä rohkeasti tuleen, Siira sanoo.

Vain avainpelaajien vaihto pelastaa

Suurimmat ongelmat löytyvät kuitenkin AKT:n sisältä eivätkä ulkopuolella vellovasta mediasta, arvioi Siira.

AKT:n sisällä näyttää olevan niin voimakkaita ristiriitoja, ettei tilannetta paranna enää mikään muu kuin avainhenkilöiden vaihtaminen. Siiran mielestä Rädyn tilanne muistuttaa nyt kokoomuksen Ilkka Kanervan ympärillä taannoin kuohunutta tekstiviestikohua, jonka seurauksena Kanerva joutui eroamaan ministerinpaikaltaan.

Ongelmien alkuvaiheessa AKT olisi voinut Siiran mukaan turvautua ulkopuoliseen sovittelijaan, joka olisi kenties tuoreilla ja puolueettomilla näkökulmillaan saanut ratkottua tulehtuneen tilanteen. Nyt on kuitenkin liian myöhäistä.

– Aina konfliktia ei edes haluta ratkaista, koska sen ylläpito voi olla osa vallankäyttöä, Siira sanoo.

AKT:n sisällä vallitsevat tällä hetkellä kovat arvot, jotka ovat estäneet ulkopuolisen avun hakemisen ajoissa, Siira arvelee. Tästä kielii esimerkiksi se, että liitto tunnetaan sopimusneuvotteluissa tiukkana taistelijana. Niinpä liiton sisälläkin arvostetaan luultavasti enemmän tappelua ja vääntöä kuin sovittelua.

Lue myös:

    Uusimmat