Mainos

Kriisipankkien oveen ripustettiin myyntikyltti

Irlannin ongelmapankit ovat kaupan. Maan pankkisektori laihtuu muutenkin tuntuvasti jättimäisten luottotappioiden takia. Noin 85 miljardin euron luottotappioiden sulattamisen ennakoidaan johtavan pankkien yhdistämisiin ja joidenkin rahoituslaitosten toiminnan alasajoon.

Irlannin keskuspankin pääjohtaja Patrick Honohan totesi eilen Dublinissa, että hänen puolestaan ongelmapankit ovat myynnissä.

- Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että pienessä maassa on hyväksi, että pankeilla on ulkomaisia omistajia, Honohan sanoi.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan yhdysvaltalainen sijoittaja Wilbur Ross valmistelee Cardinal Asset Management -sijoitusyhtiön kanssa tarjousta vaikeuksissa olevasta asuntorahoittaja EBS Building Societystä.

Pankkien uudelleenjärjestely näyttää kulkevan samaa rataa kuin Suomessa 1990-luvun alun pankkikriisissä. Irlannin roskapankki NAMA aloitti ongelmapankkien hoitamisen viime vuoden lopussa.

NAMA on jo ostanut rökäletappiot tehneiltä pankeilta ja asuntorahoitusyhtiöiltä suuren määrän ongelmaluottoja. Se maksaa koko 85 miljardin euron ongelmapotista runsaat 46 miljardia euroa.

Suurimmat tappiot tehneen Anglo Irish Bankin NAMA ottaa haltuunsa kokonaan. AIB:n tappioiden rahoittamiseen pumpataan arvion mukaan 29,3 miljardia euroa. Bank of Irelandista NAMAlle siirretään enemmistö. Rahoitusta saavat myös Allied Irish Bank, Irish Nationwide Building Society, EBS ja Irish Life & Permanent.

Anglo Irish Bank ja Irish Nationwide Building Society ajetaan alas. Muiden pankkien toimintoja karsitaan kovalla kädellä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.