Mainos

Kriisinhallintakiistaan ei sopua perustuslakivaliokunnassa

Perustuslakivaliokunta on päätymässä sille kannalle, että kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä päättävät viime kädessä valtioneuvosto ja pääministeri eikä presidentti, kuten hallituksen lakiesityksessä lukee. Asia on arka, sillä Halonen ja pääministeri Vanhanen ovat tiukasti sitä mieltä, ettei hallituksen lakiesitystä muuteta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei vielä tänänkään saanut ratkaistua kiistaa presidentin päätösvallasta EU-joukkojen lähettämisessä. Valiokunta jatkaa asian käsittelyä huomisaamuna.

Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mukaan lausunto myös valmistuu huomenna. Sasi vakuutti valiokunnan pyrkivän asiassa edelleen yksimielisyyteen. Hän ei suostunut valottamaan valiokunnassa tehdyn muutosesityksen sisältöä millään tavoin.

Kiistassa on ollut kyse siitä, onko päätös EU-joukkojen lähettämisestä kriisinhallintatehtävään pääministerin ja hallituksen tontille kuuluva EU-asia vai presidentille armeijan ylipäällikön valtuuksien puitteissa kuuluva tehtävä. Valiokunta saattaa mahdollisesti joutua ratkaisemaan asian äänestyspäätöksellä.

Jo tänään valiokunnassa käytiin äänestys, jossa hallituksen muotoilu näytti jääneen tappiolle. Valiokunta äänesti pääministeri-vetoisen tulkinnan puolesta äänin 10-7. Valiokuntalähteistä kerrotun mukaan äänestys ei kuitenkaan koskenut pelkästään presidentin päätösvaltaa käsittelevää kohtaa.

Ulkoasiainvaliokunta päätti puolestaan tänään, että muotoilu YK:n valtuutuksesta kriisihallintatehtävissä kirjataan mietintöön hallituksen esityksen mukaisesti.

Valiokunta joutuu vielä odottamaan presidentin päätösvallasta perustuslakivaliokunnan kantaa, jonka se joutuu kirjaamaan mietintöön sellaisenaan.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 25.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.