Mainos

Kriisineuvottelut Tae-sopimuksesta päättyivät umpikujaan

Nelipäiväiset neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Venäjä on kuitenkin valmis jatkamaan keskusteluja.

Venäjä varoitti perjantaina, että maa voi joutua sanoutumaan irti Euroopan tavanomaisia aseita koskevasta Tae-sopimuksesta. Sopimuksen allekirjoittajamaat päättivät Wienissä pidetyt nelipäiväiset neuvottelut tuloksettomina.

Venäjä oli kutsunut koolle kriisikokouksen, koska se halusi kaikkien osapuolten hyväksyvän lopullisesti sopimuksen.

Neuvonpidon päätteeksi Venäjä moitti Natoa siitä, ettei se ota Venäjän huolta vakavasti. Nato-maiden edustajat puolestaan painottivat, että keskustelut olivat olleet rakentavia.

-Tämä sopimus ei enää kaikilta osiltaan ja päämääriltään ole toteuttamiskelpoinen, sanoi Venäjän valtuuskunnan johtaja Anatoli Antonov.

Antonov sanoi kuitenkin, että Venäjä on valmis jatkamaan keskusteluja Tae-sopimuksen tiimoilta. Venäjä haluaisi, että kaikki osapuolet ratifioisivat sopimuksen viimeistään ensi vuonna ja että myös Baltian maat liittyisivät siihen. Venäjä toivoi myös, ettei sen joukoille ei enää asetettaisi kattoa maan pohjoiselle ja eteläiselle armeijakunnalle.

Myös Nato-maiden edustajat olivat pettyneitä siihen, ettei neuvonpidossa saatu aikaan päätösasiakirjaa.

Vuonna 1991 solmittu ja 1999 ajantasaistettu sopimus rajoittaa mm. panssarivaunujen ja joukkojen määrää Euroopassa aina Atlantilta Uralille saakka.

Tae-sopimuksen lisäksi Venäjää hiertää Yhdysvaltain suunnitelma ohjuspuolustusjärjestelmästä, jonka osia tulisi Puolaan ja Tshekkiin.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.