Mainos

Kriisin merkkejä Kiinan taloudessa

Aasian talouskriisi ei ole vielä läheskään ohi. Kiinan taloudelliset näkymät vuodelle 1999 ovat erittäin synkät, arvioi maan hallitus. -Taloudellinen tilanne kotona ja ulkomailla kertoo selkeästi sen, ettei vuosi 1999 anna sijaa optimismille, sanoi valtiovarainministeri Xiang Huaicheng.

Pessimististen ennusteiden taustalla ovat heikko kysyntä ja valtiojohtoisen teollisuuden huonot tulokset. Näiden lisäksi vaikuttaa vielä valtiovarainministerin mukaan se, että Aasian talouskriisi ja epävarmuus maailmantaloudessa tulevat pahenemaan. Viennin kasvu tulee tänä vuonna olemaan heikkoa tai jopa negatiivisista, ja tarjonta on edelleen suurempaa kuin kysyntä, Xiang Huaicheng sanoi.

-Me emme voi aliarvioida sitä negatiivista vaikutusta, mikä tällä on talouteen tänä vuonna, hän jatkoi.

Kiinan hallitus julisti vain viikko sitten mahtipontisesti, että talouskasvu oli Kiinassa vuonna 1998 suurempaa kuin missään muussa maassa - 7,8 prosenttia eli vain 0,2 prosenttiyksikköä alle hallituksen tavoitteen. Kansainväliset tarkkailijat eivät kuitenkaan usko Kiinan kasvulukuihin. Luvut osoittavat tuotettujen tavaroiden määrää ottamatta huomioon sitä, siirretäänkö tavarat varastoihin. Lisäksi tavarankuljetuksessa, sähkönkulutuksessa ja monissa muissa tärkeissä kasvuindikaattoreissa kasvu on ollut selvästi alhaisempaa. Maailmanpankin mukaan Kiinan todellinen kasvu on ollut noin 5 prosenttia.

Kiinan hallitus yrittää pitää talouskriisiä kurissa laskemalla ulos useita valtion obligaatioita sekä suurentamalla budjetin alijäämää. Kiinalla on lisäksi ulkomaisia valuuttavarastoja 144 miljardin dollarin arvosta eli toiseksi eniten maailmassa.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.