Mainos

Kriisimaa Italia pysähtyy yleislakon edessä

Italian tuore valtion säästöohjelma saapuu tänään senaatin käsittelyyn. Ohjelman tavoitteena on saada Italian budjetti tasapainoon vuoteen 2014 mennessä. 45 miljardin euron säästöpaketti on käynyt läpi lukemattomia muutoksia, kun erilaisia leikkauksia on vuoronperään julkistettu ja heti perään peruttu.

Säästöohjelma muun muassa jäädyttää julkisen sektorin palkat ja kieltää uusien työntekijöiden palkkaamisen. Lisäksi esimerkiksi terveyskeskuskäyntien hinnat nousevat. Senaatilla on lauantaihin asti aikaa hyväksyä säästöpaketti.

Italian suurin ammattiliitto CGIL järjestää tänään leikkauksen vastustamiseksi kahdeksan tunnin yleislakon, joka pysäyttää muun muassa julkisen liikenteen. Lakossa on myös osa pankkien, postien, virastojen, koulujen, sairaaloiden ja lentokenttien työntekijöistä.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osallistuneet mielenosoituskulkueisiin Roomassa ja useissa muissa kaupungeissa. Roomassa myös turistinähtävyydet ovat pysyneet kiinni. Yleislakon ajoitusta on Italiassa arvosteltu kovin sanoin ja muutamat palkansaajajärjestöt ovatkin päättäneet olla siihen osallistumasta.

Italian talousongelmien myötä myös pääministeri Silvio Berlusconin suosio on laskenut. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan enää vain 22 prosenttia italialaisista on sitä mieltä, että pääministeri tekee hyvää työtä.

Italian presidentti Giorgio Napolitano puolestaan kiirehtii poliitikoilta pikaisia ja uskottavia päätöksiä, jotta markkinoiden usko Italiaan saadaan palautettua.

Osoituksena markkinoiden epäluottamuksesta Italian valtion velkakirjojen korot nousivat jälleen eilen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.