Kriisikokous: EU punnertaa kokoon valtavaa kriisirahastoa

EU:n komissio esittää, että Kreikan kriisin sekoittamat markkinat vakautetaan jättimäisellä kriisirahastolla.

Euroopan komissio on pyytänyt Brysseliin kokoontuneita valtiovarainministereitä laajentamaan nykyistä tukijärjestelmää, niin sanottua maksutasejärjestelyä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan komissio ehdottaa jäsenmaille, että EU-järjestelmä, jonka avulla euroalueen ulkopuolisia maita voidaan tukea lainoilla, ulotetaan käsittämään myös euroalueeseen kuuluvat maat.

Järjestelmän maksimikoko on nykyään 50 miljardia euroa, mutta Reutersin mukaan komissio ehdottaa koon kasvattamista 110 miljardiin euroon. Rahat järjestelmään lainattaisiin markkinoilta EU-maiden takauksella.

Komission alkuperäinen esitys oli, että komissio lainaisi kriisirahastoon miljardit markkinoilta kaikkien EU-maiden takauksella. Tämänpäiväisissä neuvotteluista on saatu tietoja, että takaukseen osallistuisivatkin vain euroa valuuttanaan käyttävät maat ja näin ollen muun muassa Britannia ei olisi takaajien joukossa.

Lisäksi EU-komissio esittää erillistä mekanismia EU-maiden kahdenvälisille lainoille.

Kauppalehti.fi kertoo, että laajennettu peruspääoma mahdollistaa kymmenkertaisen rahasumman nostamisen markkinoilta. Suurimmillaan rahastolla olisi siis käytettävään 600 miljardia euroa euromaiden auttamiseen.

Jos jokin jäsenmaa turvautuu rahastoon, se joutuu hyväksymään ehdot, jotka ovat yhtä tiukat kuin Kansainvälisen valuuttarahaston lainoissa.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

Katso Jussi Kärjen raportti Brysselistä ja Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokelan haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat