Mainos

Kriisi uhkaa Kyproksella?

Kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash sanoi tänään, että hän liittää Varoshan alueen saaren turkkilaiseen osaan, jos Kypros ei luovu aikeistaan ostaa venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia. Kiistelty Varoshan alue oli turkkilaisten pitämä lomanviettopaikka, joka on ollut suljettuna saaren jaosta eli vuodesta 1974 lähtien.

Denktashin lausunnon julkisti Turkin ulkoministeriö. Denktashin mielestä venäläisohjusten ostaminen syventää Kyproksen kriisiä. Kypros on ilmoittanut ostavansa venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia mahdollisten Turkin ilmaiskujen torjumiseksi. Turkki on uhannut tehdä sotilaallisen iskun ohjusten sijoituspaikkoihin, jos ne sijoitetaan Kyprokseen. Turkin mielestä Kyproksen ohjushanke muuttaa saaren voimatasapainoa.

Kyproksen turkkilaisessa osassa on 30 000 turkkilaissotilasta. Turkkia lukuunottamatta mikään valtio ei ole tunnustanut Denktashin johtamaa Kyproksen pohjoisosaa. Turkki miehitti alueen vastatoimena silloisen Kreikan sotilasjuntan tukemalle vallankaappaukselle.

Yhdysvallat ja suurimmat Euroopan unionin jäsenmaat ovat esittäneet Kyproksen hallitukselle, ettei se ostaisi venäläisohjuksia. Kreikan hallitus tukee Kyproksen päätöstä ostaa venäläisiä S-300 -ohjuksia, koska ne ovat Kreikan mielestä tehokkaampia kuin amerikkalaiset Patriot-ohjukset, joita käytettiin Persianlahden sodassa.

Yhdysvallat lähettää lähipäivinä edustajansa estämään uuden kriisin syntymistä saarelle.
(STT-Reuter-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.