Mainos

Kremlissäkin käynnistyivät yt-neuvottelut

Kreml

YT-buumi on levinnyt nyt myös Kremlin muurien sisälle. Venäjän presidentin hallinto tavoittelee vähintään sadan työpaikan vähentämistä. Kremlin tiedotuksen mukaan hallinto-osastojen tulee ilmoittaa säästöehdotuksensa maaliskuun ensimmäiseen päivään mennessä.

Kaikkiaan Kremlin tuhannesta viidestäsadasta virkamiehestä aiotaan vähentää noin kymmenen prosenttia vuoteen 2011 mennessä.

Vähennykset ovat osa laajempaa säästökuuria, jolla yritetään suitsia niin presidentin hallinnon ja ministeriöiden kuin aluehallintojenkin kuluja. Mm. virkamiesten matkakulut joutuvat suurennuslasin alle.

Aloite säästöihin on tullut presidentiltä itseltään.

-Kriisi on paras aika sille, että hankkiudutaan tehottomasta johdosta eroon, ja tämä pätee myös valtion työntekijöihin, totesi Venäjän presidentti DmitriMedvedev .

Taustalla poliittista painetta

Hankkeen taustalla on helppo nähdä talousongelmien lisäksi myös poliittista painetta. Sekä Medevedevin että pääministeri Putinin suosioluvut ovat pudonneet selvästi talouden odotusten mukana. Putinin kannatusluku, 66 prosenttia, on nyt alimmillaan sitten vuoden 2006. Medvedevin kannatus puolestaan on pudonnut 55 prosentista tasan 50 prosenttiin vain reilun viikon aikana.

Kannatuslukujen putoamisen uskotaan panevan vauhtia säästöohjelmaan.

Noin puolet hallinnon juoksevista kuluista arvioidaan tulevan matkustuksesta, ja nyt hallinnossa keskustellaankin työsuhdeautojen, ulkomaanmatkojen ja bisnesluokan lippujen rajoituksista. Mm. Kirovin alueen kuvernööri on sanonut näyttävänsä esimerkkiä ja panevansa Lexus-autonsa myyntiin. SIitä saadut varat, 87 000 euroa, siirretään aluebudjettiin.

Virkamiesten määrä kasvanut vuosi vuodelta

Säästöhankkeen on tulkittu olevan osa Venäjän hallinnon kokonaistavoitetta vähentää maan byrokratiaa. Siinä riittää kuitenkin työmaata, sillä virkamiesten määrä Venäjällä on kasvanut entisestään vuosi vuodelta julkisesta vähennyshankkeesta huolimatta.

Venäläisen talouslehti RBK:n nimettömän hallintolähteen mukaan virkamiesten kuluissa ei ole toistaiseksi myöskään näkynyt juuri minkäänlaisia todellisia säästöjä.

- No, ehkä tulostuspaperista on pihistelty, lähde toteaa lehdelle.

Presidentti Medvedev venäläisvirkamiesten tehostamiskykyjä yllättävän suorasukaisesti.

-Tämä ei ole mikään makrotason ongelma, tämä ei ole seurausta maailman talousjärjestelmän vaikeuksista. Tässä on kyse omasta kyvyttömyydestämme toimia nopeasti ja tehokkaasti. Toimimme aivan sietämättömän hitaasti, Medvedev jyrisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.