Mainos

Kreml: Venäjä ei keskustele Kuriileista

Venäjä ei ole vielä valmis keskustelemaan Kuriilien saaria koskevasta aluekiistasta Japanin kanssa, sanoi presidentti Jeltsinin tiedottaja Sergei Jastrzhembski tänään. Alueneuvotteluja voidaan Jastrzhembskin mukaan käydä vain vahvasta asemasta.

Jastrzhembski sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan tänään, että Venäjä ei ole parhaassa kunnossa juuri nyt ja vain vahva valtio voi ratkoa aluekiistoja. Jos valtio ei ole riittävän vahva ja tekee myönnytyksiä, voi seurauksena olla ns. dominoefekti, Jastrzhembski totesi Radio Majakissa. Vierailullaan neljälle kiistellylle Kuriilien saarille viime kuussa Jastrzhembski totesi aluekiistan Japanin kanssa olevan äärimmäisen monimutkainen ongelma, jota kaksi osapuolta pyrkivät ratkomaan nopeammin kuin aiemmin.

Presidentti Boris Jeltsin neuvotteli Japanin pääministerin Ryutaro Hashimoton kanssa Kawanassa, Japanissa viime kuussa, mutta ratkaisua aluekiistaan ei neuvotteluissa tuolloin saavutettu. Kreml toisti neuvottelujen jälkeen vastustavansa yhä saarten siirtoa Japanin alaisuuteen, mutta olevansa valmis kehittämään aluetta taloudellisesti yhdessä. Kiista Pohjois-Japanissa sijaitsevista Kuriileista on estänyt rauhansopimuksen allekirjoittamisen Venäjän ja Japanin välille jo toisesta maailmansodasta lähtien.

Venäjän joukot valloittivat Kuriilit sodan viimeisinä päivinä, mutta Tokio on jatkuvasti vaatinut saaria takaisin itselleen. Jastrzhembskin mukaan Venäjä kieltäytyy tällä hetkellä neuvottelemasta rajakiistoista Japanin tai minkään muunkaan maan kanssa. Hän painotti, että Venäjällä ei ole ylimääräistä maata ja sitä huolestuttavat Japanin ja muiden maiden puheet.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.