Mainos

Kreml: Lebed pois Tshetshenia-tehtävistä

Kenraali Aleksandr Lebed erotetaan pian virallisesti myös presidentin Tshetshenia-lähettilään tehtävistä, kertoi Kremlin edustaja. Rauhanhankkeeseen ei kuitenkaan hänen mukaansa ole tulossa muutoksia.

Lebedin ero ei vaikuta Tshetshenian rauhanprosessiin, kertoi presidentin edustaja Sergei Jastrzhembski uutistoimisto Interfaxin mukaan. Hänen mukaansa Venäjä pysyttelee edelleen tiellä, jolla pyritään konfliktin rauhanomaiseen ratkaisemiseen.

Presidentti Boris Jeltsin erotti Lebedin eilen turvallisuusneuvonantajansa sekä turvallisuusneuvoston sihteerin viroista. Kremlin mukaan Lebed jatkaa kuitenkin toistaiseksi Tshetshenia-lähettilään tehtävissä. Tshetsheenitaistelijat sanoivat aiemmin, että sota saattaa syttyä uudelleen, jos Lebed erotetaan virasta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja Tim Guldimann kertoi olevansa optimistinen Tshetshenian rauhanprosessin tulevaisuudesta. Guldimann kertoi, ettei hän tulkitse Lebedin eroa merkiksi siitä, että Venäjän hallituksen asenne Tshetsheniaan olisi muuttumassa.

Lebed ei anna periksi

Lebed vannoi edelleen jatkavansa taistelua paluusta valtaan demokraattisin keinoin. Hän kutsui Jeltsiniä "vanhahkoksi ja sairaaksi" henkilöksi, jolla on päävastuu Venäjän nykyisestä kriisistä.

Lebed varoitti, että Venäjällä on edessään "kuuma syksy". Hän mainitsi esimerkkeinä armeijan piirissä vallitsevan tyytymättömyyden sekä Tshetshenian rauhanprosessin tulevaisuuden.

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi tänään alustavasti päätöslauselman, jossa kehotetaan syyttäjäviranomaisia tutkimaan "kansallista turvallisuutta" mahdollisesti uhkaavien viranhaltijoiden toimia. Tekstiluonnos oli selvä viittaus Lebediin, jota sisäministeri Anatoli Kulikov syytti keskiviikkona vallankaappaushankkeen valmistelusta.

Duuma hyväksyi myös päätöksen, jonka mukaan se haluaa vaikuttaa turvallisuusneuvoston uuden sihteerin valintaan. Duuman mukaan virka on liian tärkeä vedettäväksi mukaan poliittisiin vastakkainasetteluihin. Venäjän perustuslain mukaan turvallisuusneuvoston sihteerin nimittäminen on yksinomaan presidentin asia. Duuman mielestä presidentti Boris Jeltsinin tulisi kuitenkin valita uusi sihteeri duuman ehdottamista seuraajaehdokkaista.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.