Mainos

Kreikkalaisyrittäjä huolissaan: Orastava nousu voi tyssätä vaaleihin

Sääntelyn kuristamalta taksialalta oman uuden markkinarakonsa löytänyt yrittäjää vahvistaa, että Kreikan talous on hitaasti menossa kohti parempaa. Vasemmiston vaalivoitto voi kuitenkin pysäyttää varovaisen nousukiidon.

Sääntely on nimetty yhdeksi Kreikan kriisitalouden suurimmaksi ongelmaksi. Nimenomaan taksialaa on pidetty paraatiesimerkkinä siitä, miten ylimääräisellä byrokratian tukahdutetaan yritystoimintaa.

Taksien ja henkilökuljetusten kanssa koko ikänsä työskennellyt Matina Kafkarisiou ei antanut huonon maineen häiritä. Hän kehitti yhdessä näppärän ohjelmoijan kanssa internetpohjaisen välityspalvelun, joka ei kuulunut sääntelyn piiriin ja jolla oli pahimman talouskriisin aikana yksi ylivertainen kilpailuetu.

– Me emme ota tilaavilta asiakkailta mitään lisämaksua. Normaalin radiotaksin tilaaminen maksaa 2 euroa per kerta. Se on paljon, kun pienen matkan minimitaksa on 3,20 täällä Ateenassa, Taxiplonin toimitusjohtaja Kafkarisiou erittelee.

Taxiplon sai kuin saikin nopeasti paljon asiakkaita.

– Kaikki halusivat kriisin aikana säästää. Siksi moni siirtyi käyttämään meidän palvelujamme, Kafkarisiou jatkaa.

Myös autoilijat innostuivat. He maksavat välityspalvelusta 60 euroa kuukaudessa. Mitä enemmän taksin omistaja jaksaa ajaa sitä enemmän hän ansaitsee. Useimmat välityspalvelut ottavat oman prosenttinsa taksin liikevaihdosta.

Matina Kafkarisioun mukaan Taxiplon kasvaa nyt hyvää vauhtia. Palvelun piirissä on jo yli 1000 Ateenan noin 13 000 taksista. Vakituisia työntekijöitä Taxiplonilla on 40.

– Viimeksi kuluneiden kuuden seitsemän kuukauden aikana ainakin meidän liiketoimintamme on kasvanut. Joko ihmiset ovat oppineet elämään kriisin kanssa ja uskaltavat taas myös kuluttaa, tai sitten jotkut asiat ovat todella menneet parempaan päin. Olen itse taipuvainen uskomaan viimeksi mainittuun.

Kafkarisiou sanoo ymmärtävänsä niitä tavallisia kreikkalaisia, jotka haluavat muutoksen ja äänestävät vasemmistopuolue Syrizaa. Yrittäjää kuitenkin hirvittää, että vasemmisto katkaisee hyvään vauhtiin päässeen kasvun alkuunsa, kun äänestäjille annettuja "romanttisia" lupauksia ryhdytään lunastamaan.

– Tällaisella hetkellä, kun talous on lähtenyt pyörimään paremmin, ei välttämättä ole oikein tehdä tätä suurta muutosta. Ei varsinkaan kaiken sen jälkeen. mitä ihmiset ja yritykset ovat joutuneet Kreikassa käymään läpi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.