Kreikkalaisosa torjuu Kyproksen yhdistymisen

Selvä enemmistö kyproksenkreikkalaisista on äänestänyt Kyproksen yhdistämissuunnitelmaa vastaan.

Kyproksen yhdistymissuunnitelma jää toteutumatta kreikkalaisosan vastustuksen vuoksi. Kansanäänestyksessä kyproksenkreikkalaisista 76 prosenttia on äänestänyt yhdistymistä vastaan.

Turkkilaisalueella noin 65 prosenttia äänioikeutuista olisi ollut valmis hyväksymään YK:n luotsaaman yhdistymissuunnitelman. Näin ollen käytännössä vain kreikkalaisosa liittyy EU:hun vappuna.

Kansanäänestyksessä äänestettiin YK:n johdolla laaditusta suunnitelmasta yhdistää Kyproksen turkkilais- ja kreikkalaisosa. Molempien osien johtajat vastustivat sopimusta. Useissa äänestystä edeltäneissä julkisissa kommenteissa kansanäänestystä pidetttiin viimeisenä mahdollisuutena pitkään aikaan päättää saaren kahtiajako.

Turkki vaatii kauppasaarron lopettamista

Turkin ulkoministeri on ilmaissut pettymyksensä Kyproksen kreikkalaisosan äänestystuloksen johdosta. Ministeri Abdullah Gül painotti lehdistötilaisuudessa, että Turkki olisi vilpittömästi halunnut ratkaisun kriisiin.

Hän vaati samalla kansainvälistä yhteisöä lopettamaan turkkilaista Kyprosta koskevan kauppsaarron. Gülin mielestä kyproksenturkkilaisten myönteinen kanta yhdistymiseen osoittaa halukkuutta sovun löytämiseen.

Erimielisyydet saaren kreikkalais- ja turkkilaisväestön välillä ovat jatkuneet pitkään. Ne kärjistyivät 1960-luvun alkupuolella sen jälkeen, kun saarivaltio oli itsenäistynyt Britanniasta. Rauhanturvaoperaatio Kyproksella aloitettiin vuonna 1964.

Vuonna 1974 Turkki lähetti alueelle sotilaitaan virallisena tarkoituksenaan turvata turkkilaisväestöä. Samalla Turkki kuitenkin otti hallintaansa lähes 40 prosenttia Kyproksen pinta-alasta. Turkkilais- ja kreikkalaisalueet erotettiin toisistaan turvallisuusvyöhykkeellä, jossa toimivaltuudet on vain rauhanturvaajilla.

(MTV3-Reuters-STT)

(Kymmenen uutiset 24.04.2004)

Lue myös:

    Uusimmat