Mainos

Kreikkalaiset uskovat: Saksa on syypää, mukana myös Suomi ja Hollanti

Valtava ihmismassa alkoi kokoontua Kreikan parlamentin edustalle sunnuntaina iltapäivällä. Mukana oli paljon keski-ikäisiä huolestuneita kreikkalaisia.

Monien kreikkalaisten ansiotaso on pudonnut viimeisten vuosien aikana tuntuvasti, ja lisää heikennyksiä olisi tulossa.

– Olemme tosi vihaisia siitä, että kreikkalaiset poliitikot myyvät isänmaamme, kansallisen itsetuntomme ja lastemme tulevaisuuden, sanoo Georgi Popoulos.

Kansallinen itsetunto, ylpeys, omanarvon säilyttäminen - nämä ovat määreitä, jotka toistuvat Kreikan poliittisessa keskustelussa.

Eivätkä tavalliset kreikkalaiset tunnista muun Euroopan syytöksiä, joiden mukaan he olisivat työhaluttomia ja huijanneet itselleen perusteettomia etuisuuksia.

– Kansa näkee nälkää. Olen tehnyt raskaita töitä 44 vuotta ja kahdeksan kuukautta. Tänään kukaan meistä ei tule toimeen - mutta poliitikoilla menee hyvin, tilittää puolestaan Nikos Kallias.

"Saksalainen saapas astuu päällemme"

Suomen Ateenan-suurlähettiläs Pekka Lintu on ollut uudessa komennuspaikassaan joutunut keskelle poliittista ja sosiaalista pyörremyrskyä.

– Täkäläiset poliitikot haluavat esittää asian siihen suuntaan, että määräykset tulevat ulkopuolelta. Ja sitten ehkä vähemmän sanotaan, että tämä täytyy nyt tehdä, jotta oma taloutemme tästä pääsee eteenpäin, Lintu miettii.

Monet kreikkalaiset uskovat vilpittömästi, että Kreikkaa ollaan Saksan johdolla sysäämässä ikuiseen velkakierteeseen ja että uudet euromiljardilainat eivät auta - pikemminkin päinvastoin.

– Rouva Merkelin neljännen valtakunnan saksalainen saapas astuu päällemme ja tässä ovat mukana myös Suomi ja Hollanti. Nyt maamme alistetaan muiden alamaisiksi. Tässä tuhotaan sivistys- ja kulttuurimaa, joka tuntee suurta rakkautta maailmaa kohtaan, Popoulos kiteyttää.

Angela Merkel on naispuolinen Hitler! Me sanomme Angela Merkelille ei! Me voitamme! uhoaa kadulla Eleni Luka.

Eurokannatus hupenee

Vain puoli tuntia haastattelujen jälkeen alkoivat Syntagman aukiolla väkivaltaisuudet. Edelleen kiistellään, mitä ensiksi tapahtui.

Joka tapauksessa Ateenan keskusta muuttui tuntikausien taistelutantereeksi, puolisensataa mielenosoittajaa joutui sairaalaan vakavien hengitystiehäiriöiden vuoksi. Näyteikkunoita hajotettiin, kauppoja ryösteltiin ja kerrostaloja sytytettiin tuleen.

70 prosenttia kreikkalaista haluaa maansa kuuluvan jatkossakin Euroopan unioniin, mutta eurokannatus kapenee päivä päivältä.

Monet asiantuntijat uskovat, että pelastusta ei uudella lainarahalla löydy ja että lopulta Kreikka joutuu - tahtoi tai ei - irrottautumaan yhteisvaluutasta.

Kukaan ei tiedä, miten se tapahtuu. Lintu arvioi, että säästöpaketin hylkääminen parlamentissa olisi johtanut välittömään kaaokseen.

Katso Kari Lumikeron raportti Ateenasta: (Huomenta Suomi 14.2.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.