Mainos

Kreikkalaiset syyttävät hallitusta poliisin kovista otteista

Kreikan oikeistohallitus on yhä ahtaammalla yleislakon ja melkein viikon kestäneiden mellakoiden takia.

Mielenosoittajat syyttävät pääministeri Kostas Karamanlista köyhyyden ja työttömyyden lisääntymisestä sekä poliisien kovista otteista.

Viha sai alkunsa viime viikonlopun yhteenotoista, joissa kuoli 15-vuotias koululainen.

Poliisin luoti ilmeisesti kimposi surmansa saaneeseen nuorukaiseen. Alustavien tutkimusten mukaan luodissa on jälkiä, jotka viittaavat siihen, että kyse oli vahingosta. Surmasta epäilty poliisi sanoo ampuneensa vain varoituslaukauksia itsepuolustustukseksi.

- Hallitus on murhaaja! huusivat parlamenttitalon luokse kerääntyneet tuhannet mielenosoittajat.

Osa heitti poliisia kohti polttopulloja ja kiviä. He perääntyivät vasta kun mellakkajoukot turvautuivat vesitykkeihin. Samanlaisia kahakoita oli Ateenan lisäksi ainakin Thessalonikissa Pohjois-Kreikassa ja Patraksen satamakaupungissa. Kymmeniä rettelöijiä pidätettiin.

- Lauantain kuolemantapauksen kautta suodattuu useita asioita. Myös pankit ovat saaneet osansa ilkivallasta, koska ne eivät ole halunneet laskea lainojen korkoja. Olemme saaneet tarpeeksemme, kiteyttää Ateenassa marssinut 18-vuotias opiskelija George Tzouvelekis.

Kauppiaat laudoittivat näyteikkunoita

Jännitystä on kiristänyt lakkoaalto, joka on seisauttanut muun muassa lentoliikenteen.

Suuri osa kaupoista, pankeista ja kouluista oli suljettu. Monet yrittäjät laudoittivat liikkeidensä näyteikkunat ja kuljettivat arvokkaimpia tuotteitaan muualle. Jotkin rakennukset ovat myös tuhopolttojen mustaamia.

- Maahan on saatava muutos - sosiaalinen, taloudellinen ja poliittinen muutos, pohtii Odysseas Korakidis, 25. Hän kertoo olevansa kahdessa työssä, koska yhdestä ei saa tarpeeksi palkkaa.

- Ei ole mitenkään harvinaista, että tuplatyöstä tienaa vain 800-1000 euroa kuukaudessa. Se on käsittämätöntä.

Ammattiliittojen mielestä valtionyhtiöiden yksityistäminen, veronkorotukset ja eläkeuudistus ovat epäonnistuneet. Liitot syyttävät hallitusta siitä, että varsinkin kaikkein köyhimpien on entistä vaikeampi tulla toimeen. Myös oppositio vaatii pääministerin eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.