Mainos

Kreikkalais- ja turkkilaishävittäjät törmäsivät Egeanmerellä

Turkkilaishävittäjän lentäjä on löydetty, kreikkalaiskoneen ohjaajasta ei puolestaan ole havaintoja.

Turkkilainen ja kreikkalainen hävittäjä ovat törmäsnneet toisiinsa Egeanmerellä kreikkalaisen Karpathosin saaren yläpuolella sen jälkeen kun koneet olivat jäljittäneet toisiaan. Osapuolet syyttelivät toisiaan onnettomuuden jälkeen. Turkkilainen lentäjä pelastautui, mutta kreikkalaislentäjän kohtalosta ei ollut illalla varmaa tietoa.

Turkin ulkoministeriö kertoi myöhemmin, että kreikkalaislentäjä olisi saanut onnettomuudessa surmansa. Kreikan mukaan lentäjää etsitään ainakin 72 tuntia ennen kuin hänet julistetaan kuolleeksi.

Turkki syyttää Kreikkaa

Turkin armeijan mukaan törmäyksen aiheutti kreikkalaishävittäjä, joka häiritsi turkkilaishävittäjän lentoa kansainvälisessä ilmatilassa. Kreikan mukaan onnettomuus sattui jäljityslennon aikana Karpathosin saaren yläpuolella.

Kumpikin onnettomuuskone oli F16-hävittäjiä. Turkkilainen lentäjä pelastautui heittoistuimella ja turkkilainen kauppa-alus poimi hänet turvaan.

Kreikka komensi heti onnettomuuden jälkeen etsintä- ja pelastusoperaatioon helikoptereita ja sota-aluksen. Pelastustöihin osallistui myös turkkilaisia aluksia.

Kummankin maan sotilaskomentajat ottivat myös heti toisiinsa yhteyttä onnettomuuden selvittämiseksi.

"Ei vaikutusta suhteisiin"

Maiden ulkoministerit Dora Bakoyanni ja Abdullah Gül keskustelivat keskenään puhelimitse ja esittivät toisilleen pahoittelunsa. Heidän mukaansa onnettomuuden ei tulisi vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin, kertoi Kreikan ulkoministeriö.

Kreikan ja Turkin puolustusministeriöt ovat syytelleet toisiaan usein ilmatilan loukkauksista ja vastapuolen sotilaskoneiden "valehyökkäyksistä". Vaikka maiden suhteet ovat parantuneet viime vuosina, niillä on edelleen aluekiistoja Egeanmerellä. Erimielisyyttä on esimerkiksi ilmatilan jaosta. Välejä hiertää myös Kyproksen saaren jako.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja esitti surunvalittelunsa onnettomuudesta Helsingissä Kreikan ulkoministerille Dora Bakoyannille.

-Tämä traaginen tapaus osoittaa, että alueella tarvitaan parempaa keskinäistä luottamusta, Tuomioja sanoi. Hän toivoi, että asia saadaan selvitettyä hyvässä järjestyksessä.

Bakoyanni sai tiedon onnettomuudesta Suomen-vierailullaan.

(MTV3-Reuters-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.