Mainos

Kreikka voi hiertää tulevia hallitusneuvotteluita

Uusi hallitus saattaa saada heti alkumetreillä eteensä Kreikan kolmannen tukipaketin.

Euromaiden on hyvin todennäköisesti otettava asiaan kantaa kesän aikana. Kreikan nykyinen tukiohjelma päättyy kesäkuun lopussa. Maan ei uskota selviävän omillaan vielä sen jälkeen.

TÄSTÄ ON KYSE:

– Kreikan kolmannesta tukipaketista ei käydä euroryhmässä vielä varsinaisia neuvotteluja, mutta asia noussee kokouspöydälle lähikuukausina.

– Kreikan nykyisen lainaohjelman on määrä päättyä kesäkuun lopussa. Sen jälkeen Kreikka tuskin selviää vielä normaaleilla lainamarkkinoilla.

– Kreikan edellinen hallitus yritti irtaantua tukiohjelmista viime syksynä mutta joutui perääntymään, kun maan lainojen korot ampaisivat nousuun.

– Sijoittajien luottamus on heikentynyt entisestään uuden hallituksen pyörrettyä lupauksiaan talousuudistusten toteuttamisesta.

– Kreikan kolmannen paketin kooksi on arvioitu 30–50 miljardia euroa. Edelliset kaksi muodostivat yhteensä 240 miljardin euron potin.

– Osa uudesta paketista voitaisiin koota jo myönnetystä mutta käytämättä jääneestä tuesta. Nykyisessä paketissa on varattu pankkien tukemiseen 11 miljardin euron summa, jota ei ole tarvittu.

Asiasta tuskin kehkeytyy vastaavaa kynnyskysymystä kuin vuoden 2011 vaalien jälkeen, jolloin perussuomalaiset jättäytyi hallituksesta tukipolitiikan takia. Kreikan kolmas tukipaketti olisi merkittävästi aiempia pienempi.

– Tässä ei ole samanlaista kriisitilannetta kuin oli Portugalin avustuspaketin hyväksymisen aikaan, mikä osui juuri edellisiin eduskuntavaaleihin, sanoo Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

– Nyt ollaan linjalla, joka silloin aloitettiin ja harrastetaan jälkihoitoa.
Tukipakettien vastustaminen on kuitenkin yhä keskeistä perussuomalaisille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini uskoo, että EU-politiikasta tulee Kreikan auttamisen takia iso kysymys hallitusneuvotteluissa.

Soini varoo sitomasta käsiään

Soini ei anna vastausta siihen, onko perussuomalaiset jäämässä uudelleen oppositioon, jos Kreikan kolmas tukipaketti hyväksytään.

– Se, että etukynteen ennen vaaleja kerrottaisiin, kuka voi olla hallituksessa ja millä tavalla, on vanhanaikaista. Vaalitulos ratkaisee, hän sanoo STT:lle.

Turun yliopiston professori Markku Jokisipilä arvioi, että Soini voi yrittää neuvotella perussuomalaisille mahdollisuuden äänestää hallituksessa tukipaketteja vastaan.

– Hallitusneuvotteluissa voidaan tehdä etukäteen sopimuksia hallitusryhmien kesken, että jollekin annetaan oikeus vetää omaa linjaansa niin, että se ei tarkoittaisi hallituksesta lähtöä.

Eduskuntatutkimuksen keskusta johtavan Jokisipilän mukaan perussuomalaisten on käytännössä pakko mennä hallitukseen, mikäli he aikovat pysyä isona puolueena.

– Jos he päättäisivät mennä toisen kerran omasta halustaan oppositioon, sitten alkaisi matka takaisin kohti pienpuoluetodellisuutta.

Sipilä ei sulje pois Kreikka-tuen jatkoa

Soini yrittää saada keskustasta selkänojan tukipolitiikan lopettamiseksi. Oppositiokaudella keskusta on äänestänyt Kreikan kakkospakettia ja Espanjan pankkitukea vastaan. 

Keskustavetoinen hallitus kuitenkin hyväksyi pääministeri Matti Vanhasen johdolla Kreikan ensimmäisen tukipaketin.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei sulje pois Kreikan kolmospaketin hyväksymistä.

– En ota vielä kantaa siihen, ennen kuin näen, mistä siinä on kysymys. Tämän täytyy mennä siinä järjestyksessä, että Kreikka sitoutuu yhdessä sovittuun ja sen jälkeen voidaan katsoa jatkoa, hän sanoo STT:lle.

– Kyllä me erittäin kriittisiä olemme tukemiselle ja ihan samalla linjalla kuin olemme oppositiossakin asiaa hoitaneet.

Soinin mielestä olisi "rappion huippu", jos keskusta palaisi Vanhasen hallituksen aloittamaan tukipolitiikkaan.

– Silloin tämä todistaa, että he ovat kolme vuotta valehdelleet äänestäjille, että he vastustavat (tukipaketteja).

Sipilän mielestä keskusta on ollut johdonmukainen. Kreikan ensimmäinen paketti hyväksyttiin "ensiapuna", josta ei kakkospaketin kohdalla enää ollut kyse.

– Nyt jos ei yhdessä sovitussa pysytä, kyllä me olemme erittäin nihkeitä Kreikan (tuen jatkamiseen).

Sipilä ei halua ennakoida, olisiko keskusta valmis yksin torpedoimaan kolmannen tukipaketin.

– Minusta tämä sama henki näyttää olevan muuallakin. Jokaisessa maassa näihin paketteihin on väsytty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.