Mainos

Kreikka vahvistaa: Pankit kiinni koko viikon – nostorajoitukset eivät koske turisteja

Kreikassa pankit pidetään kiinni ensi viikon maanantaihin asti, vahvistaa maan hallitus.

Pankit aiotaan siis avata vasta päivä sen jälkeen, kun Kreikassa on tarkoitus järjestää kansanäänestys lainaohjelman ehdoista sunnuntaina.

Pankkien sulkemisen ohella automaattinostot rajoitetaan 60 euroon päivässä.

Rajoitukset eivät kuitenkaan koske turisteja. Maan hallituksen tiedotteen mukaan ulkomailla myönnetyillä korteilla voi tehdä rajattomasti hankintoja ja nostaa rahaa. Myös eläkkeet voi nostaa tileiltä täysimääräisenä. 

Automaatit ovat kiinni tänään osan päivää, mutta ne avataan jälleen iltapäivällä. Ateenan pörssi pysyy tänään kiinni.

Rajoituksia tarvitaan, koska Kreikan pankkien sietokyky ei riitä talletuspaon jatkumiseen. Kreikkalaiset ovat jonottaneet automaateilla viikonlopun ajan saadakseen nostettua mahdollisimman paljon käteistä maan velkaneuvottelujen kariuduttua. Myös ruokakauppojen ja huoltoasemien edustoille on muodostunut pitkiä jonoja, kun ihmiset ovat ostaneet elintarvikkeita ja polttoainetta varastoon.

Matkatoimistot ovat varoittaneet turisteja, että heidän kannattaa ottaa matkalle ylimääräistä käteistä mukaan. Tyhjiksi nostetut automaatit ovat silti olleet monille järkytys. AFP:n nimettömän lähteen mukaan vain alle puolesta pankkiautomaateista pystyi nostamaan eilen iltapäivällä rahaa.

USA:kin ärähti

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras syyttää tilanteesta Euroopan keskuspankkia (EKP).

– EKP:n päätös pitää hätärahoitus nykyisellä tasolla pakottaa Kreikan keskuspankin pitämään pankkien ovet suljettuina ja asettamaan nostorajoituksia, Tsipras sanoi eilen. 

EKP ei enää nosta Kreikan pankkien hätärahoitusta, vaan pitää sen nykyisellä tasolla. Hätärahoitus on pohjimmiltaan Kreikan keskuspankin myöntämää, mutta EKP:n luvalla. Hätärahoitus käytännössä pitää Kreikan pankkijärjestelmää pystyssä, kun kreikkalaiset ovat nostaneet pankeista rahojaan miljardien eurojen edestä. 

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew patistaa Tsiprasia jatkamaan neuvotteluja Kreikan velkojien kanssa. Lew sanoi Tsiprasille puhelimessa, että Kreikan täytyy näyttää sitoutumistaan uudistuksiin ja neuvotteluosapuolten pitää keskustella myös mahdollisista velkahelpotuksista.

Paine Tsiprasia kohtaan kasvaa, koska hän kapinoi velkojien vaatimuksia vastaan.

Kansanäänestyksessä on kyse käytännössä siitä, haluaako Kreikka jatkaa yhteistyötä euromaiden kanssa. Kyselyjen mukaan kreikkalaisten enemmistö haluaa pysyä eurossa. Jos kyllä-äänet voittavat, Tsiprasin hallitus todennäköisesti kaatuu.

Kreikan ex-pääministerin Antonis Samarasin mielestä Tsiprasin pitäisi peruuttaa kansanäänestys ja palata neuvottelupöytään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.