Mainos

Kreikka saamassa yksinoikeuden feta-juustoon

EY-tuomioistuimen mukaan feta on oikeutettu EU:n nimensuojaan, koska fetan valmistusmenetelmät ovat tiiviisti sidoksissa kreikkalaiseen perinteeseen. Vastaavaa suojaa nauttivat mm. Parman kinkku ja Lapin puikulaperuna.

Kreikka on saamassa yksinoikeuden feta-nimikkeen käyttöön EU:n alueella. EY-tuomioistuimen julkisasiamiehen mukaan feta on perinteinen, tietyille Kreikan alueille tyypillinen elintarvike ja siten oikeutettu EU:n nimensuojaan.

Komissio suojasi fetan tuotenimenä vuonna 2002. Tämä tarkoittaa, että EU:ssa voi myydä feta-nimellä vain Kreikassa valmistettua juustoa. Vastaavaa suojaa nauttivat muun muassa Parman kinkku ja Lapin puikulaperuna.

Runsaasti teollista feta-juustoa valmistavat Saksa ja Tanska valittivat asiasta, koska feta on niiden mukaan yleisnimitys eikä se ole sidoksissa maantieteelliseen alueeseen. Julkisasiamiehen tuoreen ratkaisuehdotuksen mukaan valitus on kuitenkin perusteeton, koska fetan valmistusmenetelmät ovat tiiviisti sidoksissa nimenomaan kreikkalaiseen perinteeseen.

EY-tuomioistuin antaa lopullisen päätöksen asiasta myöhemmin. Julkisasiamiehen mielipide ei sido tuomioistuinta, mutta useimmiten päätös on yhteneväinen mielipiteen kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.