Mainos

Kreikka saamassa lisäaikaa velkatalkoisiinsa

Kreikka on saamassa lisää aikaa budjettivajeensa ja velkataakkansa pienentämiseen, jotta maalla olisi edes teoreettiset mahdollisuudet saada taloutensa elpymään ja huolehtia veloistaan itse.

Viime keväänä maan toisen tukipaketin yhteydessä sovittiin tavoitteeksi, että budjettivaje supistuu 4,5 prosenttiin vuonna 2014. Tähän pyrittäneen kuitenkin vasta vuonna 2016.

Velka on tarkoitus supistaa 120 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2022 eli kaksi vuotta myöhemmin kuin aiemmin sovittiin.

Ongelmana on, että muutokset lisäävät Kreikan rahantarvetta. Maan tilannetta seuraava niin sanottu troikka arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan, että kahden vuoden lykkäys määräaikoihin edellyttää noin 32 miljardin euron lisärahoitusta.

Tämä on epämieluisaa muun muassa Suomelle, eikä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) halua vielä edes puhua lisärahasta.

–Meidän lähtökohtamme on ollut se, että lisäaika on pystyttävä hoitamaan ilman, että annetaan lisää rahoitusta tuon ohjelman toimeenpanemiseen, Urpilainen sanoi maanantaina euromaiden valtiovarainministerikokouksen alkaessa.

Ennen sopua lisäajasta on odotettavissa vääntöä rahoituksen järjestämisestä.

Kokonaiskuva hakusessa

Ministerit saivat troikan eli EU-komission, kansainvälisen valuuttarahaston ja Euroopan keskuspankin raportin käsiinsä kokouksen alkaessa. Siitä puuttui kuitenkin olennainen osa eli arvio Kreikan velan vähentämisen tahdista ja keinoista.

Koska kokonaisarvion tekeminen tältä pohjalta on hankalaa, eivät ministerit toistaiseksi voi myöskään irrottaa Kreikan kipeästi tarvitsemaa noin 30 miljardin euron lainasiivua, jonka maa tarvitsisi perjantaina erääntyvän velkapotin hoitoon.

Todennäköisesti – kuten aina ennenkin – maksuerä hoidetaan tilapäisjärjestelyillä, ellei päätöstä siivusta tehdä ennen sitä ylimääräisessä puhelinkokouksessa.

Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kannusti Kreikkaa kehumalla päätöksiä, joita maan parlamentti on nuijinut toteuttaakseen tukiohjelman edellyttämiä uudistuksia.

–Olen vaikuttunut Kreikan viimeaikaisesta suoriutumisesta. Kreikka etenee kohti sitoumustensa täyttämistä, Juncker sanoi ennen illan kokousta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.