Mainos

Kreikka saa seuraavan lainaerän

Kreikka on läpäissyt rahoittajiensa testin ja on saamassa EU:lta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta seuraavan lainaerän.

Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi tänään, että euroalueen valtiot ja pankit ovat valmiita myöntämään Kreikalle lisäapua.

Samaan aikaan Kreikan pääministeri George Papandreou pohjustaa jo uutta 60 miljardin euron lainaa Luxemburgissa.

Samalla EU, EKP ja valuuttarahasto vaativat Kreikkaa myymään omaisuuttaan.

Yhä useampi talousasiantuntija paheksuu kiristyviä lainaehtoja. Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta arvioi, että yksityistäminen on ryöstö, jossa Suomikin on mukana.

Tänään kahdeksan kreikkalaisen pankin luottoluokitus laski, kun niiden pelätään kaatuvan mahdollisessa velkasaneerauksessa.

Kreikalta on vaadittu lainoituksen jatkumiseksi entistä tiukempia säästöjä.

Ateenassa taas mielenosoituksia

Samaan aikaan Ateenassa osoitettiin mieltä uutta säästökuuria vastaan. Maan ammattiliitot ovat uhanneet yleislakolla, jos uusista vyönkiristyksistä päätetään.

EU:n, IMF:n ja Euroopan keskuspankin tarkastajat ovat olleet Kreikassa jo useita viikkoja seuraamassa, kuinka toukokuun alusta lähtien tutkimassa, miten valtio noudattaa reilu vuosi sitten myönnetyn 110 miljardin euron lainapaketin ehtoja.

Uutistoimisto Reuters kertoi jo eilen, että Kreikka olisi myöntynyt uusiin 6,4 miljardin euron säästöihin tämän vuoden budjettivajeen korjaamiseksi. Sitä aiotaan kaventaa muun muassa rakenteellisilla uudistuksilla sekä mittavalla valtion omaisuuden yksityistämisohjelmalla.

Kreikan valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan ohjelmaan liittyviä asiakirjoja viimeistellään lähipäivinä, minkä jälkeen ne menevät sekä Kreikan hallituksen että parlamentin käsittelyyn.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Jussi Kärjen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.