Mainos

Kreikka riemuitsee EU:n apupäätöstä

Kreikan hallitus pitää EU:n huippukokouksessa tehtyä päätöstä maan auttamisesta riemuvoittona.

Kreikan pääministeri Jorgos Papandreu hehkutti EU:n huippukokouksessa tyytyväisyyttä euromaiden räätälöityä Kreikalle sellaisen talouspaketin, jota maa oli toivonutkin. Papandreun mukaan eilinen jää mieleen merkittävänä päivänä koko Euroopalle. Euromaiden päätös osui symbolisestikin mitä parhaimpaan ajankohtaan Kreikan kannalta. Maassa vietettiin eilen kansallispäivää.

Kreikan pääministeri uskoo, että toivottua lopputulosta edesauttoi maan toimiminen viime aikoina päättäväisesti, mutta samalla varoen. Kun takana on nyt euromaiden lainojen mahdollisuus, Kreikka luottaa, että sen lainojen korko kansainvälisillä markkinoilla alenee, eikä maa tarvitse yhteisvaluutta-alueelta kahdenvälisiä lainoja. Pääministeri Papandreu korostikin kreikkalaisille tiedotusvälineille pysyvänsä yhä alkuperäisessä väitteessään siitä, että maa selviää yksin.

IMF lainaa myös

Kreikan hallituksen tiedottaja jatkoi pääministerin linjalla ja ilmoitti, että euromaiden päätös tyydyttää Kreikkaa täydellisesti. Tukimekanismi on pääosin eurooppalainen ja viestii vakaudesta yhteisvaluutta-alueella.

Eilen sovittu Kreikka-paketti käsittää myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainoituksen. IMF ei tule kuitenkaan vaatimaan Kreikalta toistaiseksi lisää talousleikkauksia.

Erittäin huojentava uutinen Kreikan velkaongelmalle tuli myös Euroopan keskuspankilta. EKP ilmoitti säilyttävänsä aiemmin löysäämänsä rahoitusehdot. Näin ollen Kreikan lainojen vakuudeksi kelpaavat vastaisuudessakin BBB-luokan arvopaperit. Kreikkalaiset pankit voivat myöntää vastaavasti helpommin lainoja kuluttajille. Euroopan pankin eilinen ilmoitus laski heti velkapapereiden riskilisää.

(MTV3)

Katso Anne Sjöholmin raportti Brysselistä (Seitsemän uutiset 26.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.