Kreikka pelaa uhkapeliä, jonka panoksena on euron tulevaisuus

Kreikan pääministeri George Papandreoun suunnitelma järjestää kansanäänestys uudesta velkapaketista on ollut uutispommi ympäri maailmaa.

Markkinat ovat tänään sukeltaneet, sillä kansanäänestyksen mahdollinen ei-äänten voitto tarkoittaa käytännössä Kreikan rahoittajien kärsivällisyyden loppumista ja hallitsematonta velkajärjestelyä Kreikassa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn kansainväliseen talouteen erikoistunut tutkija Paavo Suni kertoo, että kansanäänestys on todella merkittävä virstanpylväs eurokriisissä ja samalla äänestys siitä, pysyykö Kreikka eurossa.

– Tukka nousee pystyyn näistä suunnitelmista. Toki pääministeri tietää sisäpoliittisen tilanteen ja niin edelleen, mutta kaikki gallupit viittaavat siihen, että ei ole helppo homma viedä pakettia kansanäänestyksestä läpi.

– Jos pääministeri pystyy viemään uhkapelinsä läpi, niin silloin pääministerillä toisaalta on vahva selkänoja pistää uudistuksia eteenpäin.

– Jos äänestyksessä tulee ei, on hyvin lähellä ja todennäköistä, että tulee hallitsematon velkajärjestely Kreikkaan, joka on Kreikalle tosi surkea juttu. Mutta sen he valitsevat jos näin käy.

”Kreikan osalta kriisi ratkeaa ei-äänten voittoon”

Jos Kreikka todella järjestää kansanäänestyksen uudesta tukipaketista ja kansalaiset hylkäävät sen, on se Kreikan eurosinnittelyn todennäköinen loppu.

– Silloin he ovat valinneet sellaisen tien, jossa he haluavat lähteä omilleen ja se tulee olemaan tosi tuskallinen, huokaa Suni.

Jos ulkomainen rahoitus Kreikalle loppuu, se tarkoittaa sitä, että hallituksen täytyy tasapainottaa budjetti yhdessä yössä. Pankitkin on ehkä pelastettava, mikä lisää velkatakkaa entisestään. Yritykset joutuvat myös koville, sillä velat ovat edelleen euroissa. Tulot sen sijaan ovat jo uudessa vanhassa valuutassa drakmassa, jonka arvo on kaiken tämän jälkeen hyvin pieni.

– Samalla kun ei-äänteen voitto varmistuu, niin ulkomainen rahoitus katkeaa. Kun juoksevat menot eli palkat ja muut eivät ole pelkästään kotimaisen rahoituksen varassa, tulee rahoituskaaos: palkkoja ja eläkkeitä ei voida maksaa ainakaan täysimääräisesti jos ollenkaan ja kaikki samantyyppiset maksut joutuvat suuriin ongelmiin. Kreikka joutuu pahan taantuman kouriin.

Oma kysymyksensä on myös, miten Kreikka voi vaihtaa valuuttaa, kun vanhoja drakmoja ei ole säilytetty. Pienikin vihi valuutanvaihdosta ajaisi ihmiset nostamaan kaikki säästönsä pois pankeista niin kauan kuin niistä saa euroja. Tuloksena olisi paniikki, pankkien kaatuminen ja samalla ehkä koko yhteiskunnan kaatuminen.

Vaikutukset muihin euromaihin ehkä hallittavissa

Kreikan mahdollinen kieltäytyminen uudesta tukipaketista ja ulkomaisen rahoituksen loppuminen saattavat tuhota koko euron. Markkinat ja tavalliset ihmiset saattavat ajatella, että jos Kreikka lähti eurosta, se voi onnistua myös muilta. Se tarkoittaisi valtavaa talletuspakoa niin Portugalista, Irlannista kuin myös Italiasta ja Espanjasta.

Sunin mukaan Kreikan ratkaisun vaikutukset muuhun euroalueeseen riippuvat päättäjistä.

– Mahdollisuuksia pitää alue koossa on, mutta silloin täytyy EKP:lla olla tosi kova rooli. Muuten ei saada riittävän järeää aseistusta tasoittaa tilannetta.

– Veikkaisin, että keskuspankki tulee tällaisessa tilanteessa täysillä mukaan ja euroalue pelastetaan ja tavallaan se on yhdessä mielessä helpompaa, kun kaikkein pahin riippakivi on poissa. Siltikin se on hankala tilanne ja riskit ovat suuret myös meille, kun euroalue on taantuman partaalla. Tämmöinen tilanne on myrkkyä tässä talouskehityksessä.

– Ei käy kateeksi päättäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat