Mainos

Kreikka odottaa aputarjouksia huippukokouksesta

Talousvaikeuksissa rypevä Kreikka toivoo selvää viestiä siitä, miten muut euro-maat auttavat sitä tarvittaessa.

Kreikka toivoo konkreettisempaa lupausta avusta kuin mitä se sai EU-johtajilta ylimääräisessä huippukokouksessa reilu kuukausi sitten.

Kreikalla on hätä. Se tarvitsee lähikuukausina noin 20 miljardia euroa ja luottamuspulan vuoksi sen uusista lainoista vaaditaan entistä korkeampaa korkoa. Tilanne on hankala, koska euro-alueen sääntöjen mukaan euro-alue ei voi pelastaa jäseniään. Sääntöä voidaan kuitenkin kiertää niin, että yksittäiset euro-maat antavat apua Kreikalle.

Asia nousee esiin ainakin käytäväpuheissa tänään alkavan 2-päiväisen EU-huippukokouksen yhteydessä Brysselissä. Asia ei ole EU-huippukokouksen virallisella asialistalla.

Euro-maat saattavat kuitenkin järjestää huippukokouksen yhteydessä oman tapaamisen koskien Kreikkaa.

Saksa haluaisi, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF takaisi ainakin osan Kreikan uusista lainoista. Näin euro-alueen maiden kontolle jäisi vähemmän. Mutta ainakin tähän asti osa EU-maista on katsonut, että olisi liian nöyryyttävää huutaa IMF apuun.

Euro-maiden auttamishalua vähentää se, että Kreikka on pulassa omasta syystään. Se on lisäksi valehdellut tilanteestaan EU:lle pitkään.

Mutta euro-mailla on myös hyvä syy tarttua asiaan. Selkeä lupaus avusta lisäisi luottamusta euroon ja rauhoittaisi markkinoita. Euron arvo laski eilen alimmilleen kymmeneen kuukauteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.