Mainos

Kreikka kiristää vyötä äärimmilleen

Syviin velkaongelmiin ajautunut Kreikka joutuu ankaralle säästökuurille kolmeksi vuodeksi saadakseen euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta 110 miljardin euron lainana. Suomen osuus tästä on noin 1,5 miljardia euroa. Mitä Kreikalta raha-avun vastineeksi käytännössä vaaditaan, siitä ilmoitti eilen maan valtiovarainministeri Giorgios Papakonstantinou.

Kreikan on leikattava kulujaan entisestään. Voimakkaimmin säästöt tulevat näkymään kreikkalaisten virkamiesten palkoissa ja eläkkeissä. Myös työmarkkinoita sääteleviin lakeihin on tiedossa muutoksia. Jo maaliskuussa julistetuilla ensimmäisillä säästötoimilla palkat tippuivat Kreikan julkisilla aloilla 13-15 prosenttia. Uusien leikkausten myötä tulojen vuositason menetys voi yltää maan noin 800 000 julkisen sektorin työntekijällä jopa 30 prosenttiin. Palkkojen pieneminen vaikuttaa myös kansalaisten lainojen maksukykyyn.

Tuloja kasvatetaan Kreikassa nostamalla arvonlisäveroa kahdella prosenttiyksiköllä ja kiristämällä alkoholi-, tupakka- ja polttoaineveroja. Polttoaineveron nousu on jo kolmas kuluvan vuoden sisällä.

Maan parlamentissa käsitellään lähipäivinä 30 miljardin euron suuruinen säästöpaketti. Kreikkalaiset ammattiliitot tehostavat samaan aikaan liikehditää talouden shokkikuuria vastaan. Tänään lakossa ovat kuntien työntekijät, joiden odotetaan marssivan puoliltapäivin Ateenassa parlamentin eteen. Maan suurimman yksityisen alan ammattijärjestön mukaan väestön epäoikeudenmukaisen rokottamisen on loputtava ja saatava Kreikan syöksykierteeseen johtaneet oikeat syylliset kaltereiden taakse.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.