Kreikka kiistää eurosta eroamisen - mutta huhumylly pyörii

Huhumylly euron ympärillä kiihtyi, kun saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi Kreikan harkitsevan eroamista euroalueesta. Lehti kertoi samalla euroryhmän maiden valtiovarainministerit olevan koolla Luxemburgissa salaisessa kokouksessa.

Suomen valtiovarainministeri ei kuitenkaan ole paikalla, ja Jyrki Kataisen kansliasta kiistetään saksalaislehden väite. Myös Kreikka itse kieltää jyrkästi harkitsevansa eroa.

Lisäksi euroryhmän edustajat ovat torjuneet tiedon Kreikan eroaikeista.

Saksalainen Spiegel-lehti kertoi verkkosivuillaan, että Kreikka harkitsee eurosta luopumista velkakriisin kärjistymisen vuoksi. Sen mukaan Kreikan pääministeri on sanonut, ettei hän näe muuta vaihtoehtoa kuin palata vanhaan valuuttaan.

– Tällaiset tiedot horjuttavat Kreikkaa ja euroa ja pelaavat markkinaspekuloijien pussiin, Kreikan apulaisvaltiovarainministeri Filippos Sachinidis sanoi uutistoimisto Reutersille.

Spiegelin mukaan ryhmä euroalueen valtiovarainministereitä käsitteli Kreikan tilannetta luottamuksellisesti Luxemburgissa. Euroalueen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin edustaja torjui lehtitiedot täysin väärinä.

Reutersin muiden lähteiden mukaan Luxemburgissa olisivat olleet koolla Saksan, Ranskan ja Italian ministerit käsittelemässä mm. Kreikan ja Portugalin velkaongelmia. Toisen lähteen mukaan mukana olisivat olleet myös Suomen, Hollannin ja Itävallan edustajat.

Kreikan ero ei kovinkaan todennäköinen

EU-toimittaja Helena Petäistön mukaan mistään ei ole varmuutta, ja kyseessä on todellakin melkoinen huhumylly.

– Kaksi suurta talouslehteä kiistävät tiedot Luxenburgin kokouksesta, mutta esimerkiksi Ranskan valtiovarainministeriö ei vahvista mutta ei myöskään kiistä sitä.

– Euroryhmän puheenjohtajanJean-Claude Junckerin mukaan Kreikan laina-aikaa pitäisi yhä vain pidentää, mikä on tiettävästi ollut vastaus Kreikan erohaluille. Saksan valtiovarainministeri on varoittanut, että asiaa on harkittava tarkkaan - erolla kun olisi valtavat vaikutukset Euroopan talouteen sekä Saksan pankkeihin, Petäistö kertoo.

Petäistön mukaan Kreikan eroa eurosta ei pidetä kovinkaan todennäköisenä.

– En usko, että sitä pidetään kovinkaan mahdollisena. Kreikalle se olisi varmasti täystuho, sillä arvioidaan, että sen vanha valuutta devalvoituisi puolella, ja Kreikan velka olisi silloin 200 prosenttia sen bruttokansantuotteesta. Arvellaan myös, että ero olisi eurolle todella huono asia muun muassa siksi, että sen uskottavuus romahtaisi, jos jäsenet voisivat vain lähteä ja jättää muut liemeen.

Petäistön mukaan myös Euroopan Keskuspankki olisi vaikeuksissa, sillä se on ostanut paljon valtion velkapapereita.

– Ne tulisivat euroalueen maksettaviksi ja koko taloushan siitä kärsisi.

Lue myös:

    Uusimmat