Kreikka järjestää kansanäänestyksen lainaehdoista

Kreikka aikoo järjestää kansanäänestyksen velkojien ehdotuksesta lainaohjelman sopuratkaisuksi.

Asiasta ilmoitti pääministeri Alexis Tsipras, jonka mukaan äänestys on määrä pitää 5. heinäkuuta.

Tsiprasin mukaan Kreikka tulee pyytämään muutaman päivän pidennystä lainaohjelmalle asetetulle takarajalle. Sovun takarajaksi oli määritelty kesäkuun loppu eli tiistai.

Kreikan pääministeri sanoi, että hän tulee noudattamaan kreikkalaisten kansanäänestyksessä tekemää päätöstä.

Tsiprasin mukaan kansanäänestys tarvitaan, sillä euroryhmä on vaatinut Kreikalta niin suuria ja raskaita myönnytyksiä. Hän kuvasi ehtoja uhkavaatimukseksi, joka olisi kokonaisen kansan nöyryyttämistä ja eurooppalaisten arvojen vastaista.

Tsiprasin mukaan velkojien tahtoon taipuminen heikentäisi Kreikan työmarkkinoita ja nostaisi veroja.

Pääministeri kehotti kreikkalaisia äänestämään lainaohjelmasta itsenäisellä ja ylpeällä tavalla, jota historia edellyttää. Hänen mukaansa Kreikan täytyy lähettää päättäväinen vastaus maailmalle, joka katselee.

– Ihmisten on saatava päättää asiasta vapaana kaikenlaisesta kiristyksestä, pääministeri muotoili.

Tsipras niin ikään korosti, että Kreikka pysyy osana Eurooppaa.

Oppositio: Kyllä tai ei Euroopalle

Tsiprasin lähimpiin avustajiin lukeutuva salkuton ministeri Nikos Pappas arvioi medialle, että kreikkalaiset hylkäävät kansanäänestyksessä lainaohjelman ratkaisuehdotuksen.

Kreikan opposition johtaja Antonis Samaras katsoi, että kansanäänestyksessä on viime kädessä kyse siitä, sanooko Kreikka Euroopalle kyllä vai ei.

Tsipras on keskustellut Kreikan tilanteesta Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin kanssa varhain tänään. Kreikan hallituslähteiden mukaan Draghi osoitti ymmärrystä päätökselle kansanäänestyksestä.

Kreikan hallituksesta tiedotettiin, että maan pankit aukeavat normaalisti maanantaiaamuna, eikä Kreikkaan ole tulossa pääomarajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat