Mainos

Kreikka ja Turkki hierovat sopua

Kreikan pääministeri vierailee Turkissa virallisesti ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan. Kovin suuria läpimurtoja ei vierailulta odotetakaan, mutta jo sen toteutumista pidettiin ennakolta hyvänä merkkinä.

Valtiovierailut ovat yleensä varsin arkipäiväistä kauraa, mutta Kreikan pääministerin Kostas Karamanlisin tänään alkanut Turkin-matka on toista maata.

Kreikan valtiojohto kun ei ole käynyt virallisella vierailulla Ankarassa liki puoleen vuosisataan. Edellisen kerran vastaavan käynnin teki Karamanlisin setä Konstantinos vuonna 1959.

Pitkä aikaväli on ymmärrettävä, sillä maiden välit ovat olleet hyiset muun muassa Kyproksen kiistan ja merialueista sekä ilmatilasta käytävien kädenvääntöjen takia. Mutta EU:n vaikutus ja yhteisesti kärsityt maanjäristyskatastrofit ovat viime vuosina lähentäneet vanhoja riitapukareita.

Asiaa lienee auttanut se, että Karamanlisin ja hänen turkkilaisen virkaveljensä Recep Tayyip Erdoganin välit ovat erittäin lämpimät - Karamanlis oli kutsuvieraiden joukossa Erdoganin tyttären häissä nelisen vuotta sitten.

Vaatimuksia heti kärkeen

Vanhat ristiriidat eivät häähumuista huolimatta ole mihinkään kadonneet. Karamanlis vaatikin heti kolmipäiväisen vierailunsa aluksi Turkkia kunnioittamaan uskonnollisia vähemmistöjä ja parantamaan välejään Kyproksen kreikkalaisosan kanssa, jotta maa voisi lähentyä EU:ta.

Karamanlisin mielestä Turkin olisi esimerkiksi avattava uudelleen Istanbulin kupeessa sijaitseva ortodoksinen seminaari. Sen sulkeminen on katkeroittanut Kreikan uskonnollisia tahoja.

Kovin suuria läpimurtoja ei vierailulta odotetakaan, mutta jo sen toteutumista pidettiin ennakolta hyvänä merkkinä.

- Vaikka mitään ei saavutettaisi, on matkalla suurta merkitystä, kirjoitti Turkish Daily News.

Karamanlis puolestaan sanoi ennakkoon, ettei hän ole sen paremmin optimistinen kuin pessimistinenkään. Hänen mukaansa tavoitteena on joka tapauksessa maiden suhteiden asteittainen normalisoiminen.

Karamanlisin mukana Turkkiin matkusti ulkoministeri Theodora Bakoyannis. Pääministerin on määrä torstaina tavata presidentti Abdullah Gül ja perjantaina liike-elämän sekä ortodoksisen kirkon edustajia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.