Mainos

Kreikan vaalit lähestyvät - EU:ssa pelätään vasemmistokomeetan voittoa

EU, kansainvälinen valuuttarahasto ja markkinavoimat ristivät huomenna kätensä, jotta vasemmistoryhmittymä Syriza ei voittaisi Kreikan vaaleja. Maan sisäpolitiikan asiantuntija muistuttaa kuitenkin, että muu Eurooppa laskee nyt juuri niiden poliitikoiden varaan, jotka ovat ajaneet Kreikan ja koko euroalueen velkakriisiin.

Vaikka konservatiivisen uusi demokratia -puolueen puheenjohtaja Antonis Samaras vastusti vielä viime vuonna EU:n säästö- ja tukipakettia, hän on viime viikkoina noussut EU:n toivekandidaatiksi. Yhtälö on yksinkertainen: Samarasin ja hänen hallituskumppaneidensa kanssa Brysselin, EKP:n ja IMF:n nykyinen linja suhteessa euroalueen velkakriisiin voi jatkua.

Tunnettu poliittinen tarkkailija Stavros Lygeros pitää tätä strategiaa vaarallisena.

– Eurooppalaisten ei nyt pitäisi unohtaa, että he tukevat juuri niitä korruptoituneita voimia, jotka ovat suistaneet Kreikan nykyiseen kriisiin. Tästä syystä ihmiset myös äänestävät vasemmistoryhmittymä Syrizaa, Lygeros sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Syrizan ja sen nuoren johtajan Alexis Tsiprasin nousu kansansuosikiksi on ollut komeettamainen. Ennen velkakriisiä ryhmittymän kannatus pysyi itsepintaisesti muutamassa prosentissa. Kuuden viikon takaisissa vaaleissa ääniosuus nousi 17 prosenttiin ja sunnuntaina Tsiprasin puolueen kannatuis voi Lygeroksen arvion mukaan nousta jopa 25 prosenttiin.

Lygeros itse lukeutuu konservatiivien kannattajiin tai on ainakin lähellä heitä. Hän on alusta asti vastustanut EU:n tuki- ja säästöpakettia, koska se kuihduttaa Kreikan talouden lopullisesti.

Vaalien jälkeen avainkysymys on, koalitiosta riippumatta, mitä paketille tehdään. Lygeroksen mukaan asetelma ei näytä hyvältä, vaikka Kreikassa nousisi valtaan mikä tahansa yhteenliittymä.

– Vanhan liiton puolueet, siis juuri Uusi demokratia ja sosiaalidemokraattinen Pasok, ottavat tukipaketin ja siihen liittyvät säännöt jotenkin annettuina. Pakettia vastustavilla puolueilla taas ei ole mitään todellista vaihtoehtoista ohjelmaa, on vain tyhjiä teesejä, Lygeros moittii.

Hänen mukaansa potilasta eivät enää hoida lääkärit, kun kreikkalaiset poliitikot yrittävät tehdä jotain talouskriisille. Kyse on pikemminkin tavallisista pulliaisista, joilla ei ole mitään käsitystä, miten vääristymät oikaistaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.