Mainos

Kreikan tuesta odotetaan nopeita päätöksiä

Sijoittajat ja markkinat kiirehtivät tiistaina Euroopan unionilta päätöksiä toisesta Kreikan tukipaketista ensi torstain ylimääräisessä huippukokouksessa. Hermostunut odotus heijastui sekä korko- ja valuuttamarkkinoille että arvopaperipörsseihin.

EU-johtajat ja heidän edustajansa vakuuttivat optimismiaan, että pitkään viipynyt sopu uudesta tukiohjelmasta löytyy. Ratkaisu näytti julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella olevan kuitenkin yhä levällään.

Yksimielisyyden löytämistä Kreikan rahoituksen jatkamiseksi ei helpota, että monet maat ovat asettaneet tiukkoja ehtoja uusille ohjelmille. Suomi on nostanut kynnyskysymykseksi takuiden saamisen uusille lainoille. Saksa vaatii tiukasti yksityisten rahoittajien osallistumista tukeen.

Neuvotteluaika on käymässä vähiin. Taantumasta alkaneen ylivelkaantumisen synnyttämä kriisi on kärjistynyt nopeasti sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Vaarana on sen riistäytyminen hallitsemattomaksi globaaliksi finanssikurimukseksi ja valuuttakriisiksi, ellei velkaantumista saada uskottavasti kuriin.

Sopeutus jatkuu

Markkinoiden luottamus on välttämätöntä, koska se on edellytys kriisimaiden paluulle lainamarkkinoille. Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat toteuttaneet EU:n ja IMF:n kanssa sovittua talouden sopeutusta sovitusti. Se ei kuitenkaan ole riittänyt markkinoille, jotka vaativat pitempiaikaisia ratkaisuja rahoituksen turvaamisesta.

Kreikka, Irlanti ja Portugali eivät voi jälkimarkkinoiden nykyisellä korkotasolla palata lainamarkkinoille. Jos ne saavat rahoitusta kohtuullisella hinnalla, on niiden julkisen talouden tervehdyttäminen lainaohjelmien laskelmien mukaan mahdollista.

Katso Markus Pirttijoen juttu (Seitsemän uutiset 19.7.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.