Mainos

Kreikan sosialistit voittivat parlamenttivaalit

Hallitseva sosialistipuolue Pasok voitti Kreikassa eilen pidetyt parlamenttivaalit. Asian vahvisti keskusvaalilautakunta tänään. Pasokin voitto oli niukka; se sai runsaat 43 prosenttia äänistä. Oppositiossa oleva konservatiivinen Uusi demokratia -puolue jäi vain prosenttiyksikön päähän.

Pasok sai vaalilautakunnan mukaan 43,7 prosenttia äänistä ja Uusi demokratia 42,7 prosenttia. Parlamenttipaikoiksi muutettuina luvut ovat seuraavat: Pasok 158 ja Uusi demokratia 125. Kolmen prosentin äänikynnyksen ylittivät myös Kreikan kommunistinen puolue (5,5 prosenttia äänistä) ja vasemmistoliitto (3,1 prosenttia). Vaikka puolueiden äänimäärät ovat hyvin lähellä toisiaan, on ero parlamenttipaikoissa suuri.

Tämä johtuu Kreikan erittäin monimutkaisesta vaalijärjestelmästä. Pasokin kannattajat juhlivat voittoa ampumalla ilotulitteita ja huutamalla iskulauseita. Pääministeri Kostas Simitis lupasi jatkaa taloudellisia ja ulkopoliittisia uudistuksiaan.

"Palasimme helvetistä"

-Tämä kausi on luomisen ja olojen kohentamisen kausi. Työskentelemme uskollisesti, peräänantamattomasti ja johdonmukaisesti sitoumustemme täyttämiseksi, Simitis sanoi lehdistötilaisuudessa. Niukka vaalivoitto sai kuitenkin hien kihoamaan Simitiksenkin otsalle.

-Menimme helvettiin, mutta tulimme takaisin, Simitis huokaili. Kreikan lehdistön mukaan Pasokin niukka voitto oli selvä viesti äänestäjiltä.

-Vaalien viesti on selvä: Ei enää viivytyksiä. Kreikkalaiset eivät ole toisen luokan eurooppalaisia, kirjoitti liberaali päivälehti To Vima. Uuden demokratian mukaan hallituspuolueen voittomarginaali on niin pieni, ettei sillä ole paljon liikkumavaraa parlamentissa. Puolue ennakoikin heti vaalituloksen selvittyä uusien vaalien järjestämistä pian. Pasok on ollut vallassa lähes yhtäjaksoisesti siitä asti, kun se otti murskavoiton vuoden 1981 vaaleissa.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.