Mainos

Kreikan paratiisisaaria voi pian vuokrata

Miten olisi melkein ikioma turkoosivetinen paratiisisaari Kreikassa? Siitä lähtien kun Kreikka on kamppaillut talousahdingossa, on myös spekuloitu sillä, alkaako maa hyödyntää upeita saariaan.

Myynti ei ole Kreikan perustuslainkaan mukaan mahdollista, mutta saarien tarjoamisesta pitkäaikaisesti vuokralle - käytännössä jopa ihmisen eliniän pituiseksi ajaksi - on tulossa totta. Siitä milloin ja miten, on liikkeellä toistaiseksi vain tiedon palasia.

Ranskan television (FRFT2) haastatteleman kiinteistövälittäjän mukaan 48 saarta olisi jo valittu vuokralle tarjottavaksi. Esimerkkinä Nikos Lagos esittelee 230 hehtaarin saarta.

– Se on pieni paratiisi lähellä Ateenan ja Ateenan lentokenttää, vain noin neljän tunnin matkan päässä Pariisiista.

Kiinteistövälittäjän mukaan saaria vuokrataan ensin 50 vuodeksi, mutta vuokraa on mahdollista uusia ainakin kerran. Esimerkkisaaren hinta on viisi miljoonaa euroa.

Jopa 99 vuoden pituisista vuokrasopimuksista on puhuttu mediassa, kertoo Suomen Ateenan suurlähetystön tiedottaja Jaana Oikarinen-Vasilopoulos. Suomen Ateenan suurlähetystön mukaan mitään suurta vuokrauskampanjaa ei ainakaan vielä ole käynnissä. Aiheesta on kuitenkin puhuttu aktiivisesti tässäkin kuussa.

Kreikan valtio on pistänyt pystyyn organisaation, joka on vastuussa yksityistämisistä ja myös saarten hyödyntämisestä. Maa-alueiden hyödyntämistä paitsi Ateenan liepeillä myös Korfun ja Rhodoksen saarilla on puhuttu julkisuudessa.

Jotkut epäilevät, että Kreikan valtio olisi tuomassa saaria vuokralle vähitellen ja hissun kissun. Näin siksi, että operaatio herättänee monenlaisia tunteita sekä myös pelkoja siitä, että Kreikka menettäisi suvereniteettinsa alueilla.

Hissun kissun - strategiaa tukee vaikkapa se, että tämänpäiväisessä Kathimerini paikallislehdessä on tietoa siitä, että Evian saarella sijaitseva Eritrean kunta suunnittelee lähipäivinä tai lähiviikkoina laittavansa liikkeelle tarjouskilpailun kunnan ulkopuolella olevan saarensa hyödyntämisestä 25 vuodeksi matkailukäyttöön.

Evian saarella on jo kunnan rakentamaa majoituskapasiteettia, mutta sitä ei ole hyödynnetty viime vuosina eikä siten rakennuksiakaan ole huollettu. Minimitaksa tästä vuokrauksesta olisi alustavien tietojen mukaan 100 000 euroa vuodessa.

Kohua ja hämmennystä aiheuttavat kuitenkin yhä myös kiinteistövälittäjät netissä, jotka markkinoivat saaria vähintäänkin harhaanjohtavasti.

Kauppa- ja teollisuusministeriön varaministeri Notis Mitarakis kumosi myyntihuhut viimeksi syyskuun 19. uutistoimisto Reutersille. Hän sanoi, ettei Kreikka todellakaan aio myydä saariaan vaan tehdä pitkäaikaisia vuokraussopimuksia sekä hyödyntää niitä muilla tavoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.