Mainos

Kreikan pääministeri: Maamme ponnistelut yli-inhimillisiä

Mielenosoitukset säästötoimia vastaan jatkuivat tiistaina Ateenassa, samalla kun spekulaatiot vakausrahaston uudesta kasvattamisesta ja Kreikan velkojen leikkauksesta jatkuivat. Toiveikkuus ratkaisujen syntymisestä sysäsi pörssikursseja reippaaseen nousuun.

Kreikan pääministeri George Papandreou vieraili Berliinissä tapaamassa liittokansleri Angela Merkeliä. Papandreou puhui Saksan työantajien keskusliiton konferenssissa ja kuvasi maansa ponnistuksia vähentää velkaansa yli-inhimillisiksi. Hän vaatii, että Kreikan rankaisemisesta ja halveksunnasta on tultava loppu.

Papandreou myös lupasi, että Kreikka täyttää kaikki sitoumuksensa. Kaikkien vaadittujen muutoksien toteuttaminen kestää vuosia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi samassa konferenssissa, että meneillään on velkakriisi, ei euron kriisi. Merkel varoitti kuvittelemasta, että velkakriisi pystyttäisiin ratkaisemaan elvyttämällä eli lisävelkaa ottamalla.

Kreikassa odotettiin illansuussa parlamentin äänestystä uudesta kiistanalaisesta kiinteistöverosta, jolla hallitus yrittää paikata velkakuoppaa.

Saksassa taas äänestetään torstaina heinäkuussa sovitusta vakausrahaston kasvattamisesta.

Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizelos vakuutti lehdistötilaisuudessa Ateenassa, että Kreikka saa varmasti seuraavan kahdeksan miljardin lainaerän. Rahat tarvitaan, jotta Kreikka välttäisi vararikon lokakuussa. Venizelos vaati myös lopettamaan puheet velkojen lisäleikkauksista.

Velat puoliksi?

Saksan ja Ranskan hallitusten talousneuvonantajat ilmoittivat kuitenkin tukevansa ajatusta, että Kreikan velat puolitettaisiin. Neuvonantajien mukaan Euroopan unionin heinäkuussa pitämän Kreikka-huippukokouksen yritys leikata Kreikan velkoja 21 prosentilla ei riitä.

Neuvonantajat kirjoittavat saksalaisessa talouslehdessä Financial Times Deutschlandissa, että Kreikan velkaantumisessa on mahdollista päästä kestävälle tasolle, jos ehdotus puolittamisesta hyväksytään.

Katso Helena Petäistön raportti Strasbourgista (Seitsemän uutiset 27.9.2011)

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.