Mainos

Kreikan metsäpaloista miljardivahingot

Eri puolilla Kreikkaa raivoavien metsäpalojen vahinkojen suuruutta on vielä mahdoton arvioida, mutta kyse on joka tapauksessa miljardeista.

Maailman luonnonsäätiö WWF vaati tänään Kreikan hallitusta ryhtymään pikaisiin toimiin, sillä tulessa on myös Euroopan sadan arvokkaimman metsäalueen joukkoon kuuluva Taygetosin alue Peloponnesoksen niemimaalla Etelä-Kreikassa.

Yli 100 000 hehtaaria on ollut tänä vuonna tulessa Kreikassa. Liekkien saaliiksi on joutunut pinjametsiä, oliivilehtoja, viiniviljelmiä, peltoja, mehiläistarhoja ja karjaa. Kreikassa oli edellisen kerran näin paljon metsäpaloja vuonna 1988. Pelkästään Korintissa tuhoutui sunnuntaina 50 prosenttia alueen oliivipuista. Arkaes Kleonisin kylässä paloi 5 000 oliivipuuta. Sata oliivipuuta tuottaa joka toinen vuosi noin tonnin öljyä ja tuo viljelijälle miljoonan drakman eli noin 19 000 markan tulot.

Olymposvuorella on tuhoutunut arvokas pinja- ja tammimetsä. Spartan lähellä evakuoitiin tiistaina vuoristohotelli. Palokunnat olivat toivoneet helpotusta tuulista, mutta Kreikkaan alkoi tiistaina levitä uusi helleaalto; lämpötilan ennustettiin lähipäivinä kohoavan 41 asteeseen Ateenassa ja 40 asteeseen muualla maassa.

Useimmat palot tuhopolttoja

Useimmat palot ovat olleet tahallaan sytytettyjä. Tuhopolttajien toimeksiantajina ovat häikäilemättömät tonttikeinottelijat ja karjankasvattajat. He eivät hyväksy sitä, että kaksi kolmasosaa Kreikasta on julistettu valtion metsäalueeksi, jolle ei saa rakentaa taloja tai hotelleja tai jolla ei saa laiduntaa karjaa.

Sytyttäjät saadaan harvoin kiinni ja vielä harvemmin edesvastuuseen. Tuhopolttaja voi ostaa itsensä vapaaksi parillasadalla markalla, sillä asianajajat pystyvät puliveivaamaan rikoksen varomattomuudessa tapahtuneeksi vahingonteoksi. Kreikan metsäviranomaiset ovat ankaria, mutta heidän toimivaltansa ulottuu vain metsiin eikä paloaukeisiin eli entisiin metsiin.

Maailman luonnonsäätiö arvostelee

Euroopan sadan arvokkaimman metsäalueen joukkoon kuuluvassa Taygetosissa on palanut jo kolme päivää. Alueella kasvaa 160 niistä kasveista, joita tavataan vain Kreikasta ja näistä 21 on sellaisia, joita kasvaa vain Taygetosissa. Alueen eläinlajeista on 36 uhattuina.

Maailman luonnonsäätiö arvostelee Kreikan hallitusta siitä, ettei se ole ryhtynyt varotoimiin riittävän ajoissa, vaikka monet tahot, mm. WWF, ovat sitä vaatineet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.