Mainos

Kreikan lainojen uudelleenjärjestely epätodennäköistä

Kreikan lainoja tuskin järjestellään uudelleen lähiaikoina, arvioi Nordean tutkimuspäällikkö Roger Wessman. Myös Kreikan ja Euroopan unionin viranomaiset ovat tyrmänneet ajatuksen.

Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n asiantuntijat saapuivat Kreikkaan tänään selvittämään, onko lainaehtoja noudatettu. Maa sai viime vuonna 110 miljardin luoton kolmeksi vuodeksi.

Lainapaketin viides erä on määrä maksaa kesäkuussa, mutta se on kiinni ehtojen noudattamisesta.

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Lorenzo Bini Smaghi sanoi tiistaina Italialaislehti La Stampalle, että lainojen uudelleenjärjestely romuttaisi Kreikan talouden ja vaikutukset levisivät koko euroalueelle.

Nordean Wessman kertoo, että uudelleenjärjestelyn vuoksi Kreikan pankit olisivat vaarassa kaatua. Myös Portugalia, Irlantia ja Espanjaa rahoittaneita pankkeja ruvettaisiin kyseenalaistamaan.

Myös Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen Ewald Nowotny kritisoi puheita uudelleenjärjestelyistä. Hän ehdottaa Kreikalle mieluummin pidempiä lainojen takaisinmaksuaikoja kuin uusia lainoja.

Ensi vuoden rahoitustarve epäselvä

Kreikka neuvottelee euromaiden kanssa ensi vuoden 27 miljardin euron rahoitusvajeen paikkaamisesta. Samalla maa toivoo, että kansainväliset lainoittajat helpottaisivat vanhojen lainojen ehtoja.

Nimetön EU-lähde kertoi euroalueen valtiovarainministerien neuvottelevan lisäavun tarpeesta Kreikalle, mutta sulki pois mahdollisuuden uudelleen järjestellä lainoja.

Kreikka kiisti tänään neuvottelut uudesta apupaketista.

Luottoluokittaja Standard & Poor's tiputti eilen Kreikan luokkaan B, viisi pykälää alle niin sanotun roskalainan rajan.

Kreikka onnistui kuitenkin tiistaina lainaamaan markkinoilta kuudeksi kuukaudeksi 1,6 miljardia euroa 4,88 prosentin korolla, mikä herätti markkinoilla varovaista toiveikkuutta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.