Mainos

Kreikan jatko mahdollisesti ratkeaa tänään: "Epävarmalta näyttää"

Kreikan jatkaminen osana euroaluetta saattaa ratketa tänään. Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat iltapäivällä Brysselissä käsittelemään Kreikan pyyntöä kuuden kuukauden jatkoajasta EU:n lainaohjelmalle.  

Saksan valtiovarainministeriö torjui eilen Kreikan ehdotuksen sillä perusteella, että se ei täytä euroryhmän asettamia ehtoja.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurmisen mukaan Saksan tylyssä linjassa ei ole mitään uutta.

– Koko velkakriisin ajan Saksalla on ollut kaksi periaatetta. Toinen on se, että jos jostain asioista sovitaan, niin sovitusta pidetään kiinni. Toisaalta saksalaiset veronmaksajat ovat suurimpia maksajia suhteellisesti, niin silloin pitää ikään kuin rahan antajan päättää, miten raha käytetään. Saksan pelkona on se, että jos Kreikan suhteen tehdään väljennys, niin pato aukeaa ja moni tulee pyytämään erityislainoja erityisehdoin. Tätä Saksa ei tule hyväksymään, Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan Saksa ei kuitenkaan ole yksin tiukan linjansa kanssa.

– Uskoisin erityisesti, että esimerkiksi Ranskasta ja Italiasta löytyy ymmärrystä sille, että jonkinlaista kompromissia on tehtävä. Mutta sitten moni esimerkiksi näistä kriisimaista, kuten Portugali, on sitä mieltä, että sopimuksista on pidettävä kiinni, koska muutkin ovat joutuneet niistä kiinni pitämään. Brysselissä on kuitenkin tulossa tänään kova vääntö, Tapio Nurminen arvioi.

"Hallitus voi kaatua"

Huomenta Suomessa vieraillut Nordean pääanalyytikko ei usko, että Kreikan tulevaisuus ratkeaa tänään.

– Enimmillään jatkoaika ratkeaa tänään. Jos neuvottelut tänään kaatuvat, silloin on vaikeampi nähdä kompromissia. Todennäköisesti tänään ei ratkea kovin paljon, Nordean pääanalyytikko Jans von Gerich arvioi.

Pääanalyytikko on myös skeptinen Kreikan hallituksen kestävyydestä.

– Kreikka on pitänyt kotirintamallaan vahvasti kiinni siitä, että vaalilupauksista ei luovuta. Nyt näyttää vahvasti siltä, että kompromissejä joudutaan väistämättä tekemään. Se on aikamoinen isku kreikkalaisille.

– Kreikan hallituksessa on ideologisesti kaksi hyvin erilaista puoluetta. On iso riski, että hallitus kaatuu, sillä hallitus joutuu tekemään kompromissejä ja pettämään vaalilupauksiaan, Nordean pääanalyytikko Jans von Gerich pohtii.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja