Mainos

Kreikan apupaketti syntymässä

EU-maat ovat pääsemässä sopuun talouskriisissä olevan Kreikan avustamisesta. Ranskan ja Saksan johtajat neuvottelivat asiasta keskenään Brysselissä ennen EU-huippukokouksen alkua. Maiden tekemä ehdotus on jaettu kaikille euro-maille, jotka tekevät ratkaisun vielä tänään.

Diplomaattilähteiden mukaan Ranska olisi taipunut ja suostuisi nyt siihen, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF rahoittaisi osan Kreikan tarvitsemista uusista lainoista. Monet maat ovat pitäneet IMF kutsumista apuun liian nöyryyttävänä koko euro-alueelle.

Saksa tulee vaatimaan avulle tiukat kriteerit. Samalla se pyrkii myös kiristämään EU:n käytäntöjä ja sääntöjä sen suhteen, miten huolimattomasti talouttaan hoitavaa euro-maata voidaan kurittaa ruotuun.

Suomi on samalla linjalla. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti ennen kokouksen alkua, että jo nykyiset säännöt mahdollistavat sen, että kurittomalta maalta evätään aluetukirahat. Kyse on suurista summista, joten liike varmasti pakottaisi Kreikan kaltaiset maat "hevoskuurille".

Vanhanen arvioi, että Kreikan avustaminen tarkoittaa sitä, että kaikki euro-maat auttavat sen lainansaantia. Suomella on valmius sopia asiasta Brysselissä. Vanhanen kuitenkin korosti, että lainasta otetaan asiallinen korko. Kreikan on lainattava tänä vuona 50 miljardia.

Suomi on aiemmin korostanut, että Kreikan avustamisen pitää olla euro-maille täysin vapaaehtoista. Käytännössä tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä jos yksi lipeää, muut saattavat seurata perässä. Paine yhteiseen linjaan on siis kova. Tämä ei ole iloinen uutinen euro-maille, joista monella on kädet täynnä töitä oman taloutensa elvyttämisessä.

Katso Anne Sjöholmin raportti Brysselistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.