Kranaatti-isku pelästytti YK:n pääsihteerin Bagdadissa

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon keskusteli mm. Irakin talouden kehittämisestä maan johtajien kanssa tarkasti vartioidulla alueella Bagdadissa.

Bagdadiin yllätysvierailun tehnyt YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoi tänään uskovansa, että Irak voi rakentaa paremman tulevaisuuden kansainvälisellä tuella. Muistutus todellisuudesta tuli hetkeä myöhemmin kun kranaatin räjähdys ravisutti rakennusta, jossa Ban oli pitämässä tiedotustilaisuutta Irakin pääministerin Nuri al-Malikin kanssa.

Kranaatti osui pihalle muutaman kymmenen metrin päähän rakennuksesta. Voimallinen räjähdys sai pääsihteerin kumartumaan, ja hän vaikutti järkyttyneeltä.

Ban kuitenkin jatkoi tiedotustilaisuutta hetken kuluttua kommentoimatta räjähdystä, joka lennätti valtavan savupilven ilmaan.

Tiukat turvallisuustoimet

Banin vierailuaikeet maailman vaarallisimpaan pääkaupunkiin pidettiin mahdollisimman salassa etukäteen. Edes hänen päätiedottajansa New Yorkissa ei tiennyt siitä, kertoivat YK-edustajat.

Ban Ki Moonin mukaan YK saattaa vahvistaa läsnäoloaan Irakissa turvallisuustilanteen parantumisen myötä. Kunhan turvallisuus paranee, YK aikoo panostaa Irakiin sekä poliittisesti että humanitaarisesti, Ban sanoi.

Pääsihteeri sanoi suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että irakilaisille on jo lähitulevaisuudessa luvassa paremmat ajat.

YK rajoitti toimintaansa Irakissa elokuussa 2003 tehdyn pommiräjähdyksen jälkeen. YK:n Bagdadin-päämajaan tehty pommi-isku surmasi 22 ihmistä. Heidän joukossaan oli YK:n lähettiläs Sergio Vieira de Mello.

Ban ja al-Maliki keskustelivat myös Irakin viisivuotisesta jälleenrakennussuunnitelmasta, joka julkistettiin viime viikolla. Suunnitelmassa hahmotellaan vuosittaiset tavoitteet Irakin taloudelle. Se sisältää myös listan laeista, jotka hallitus haluaisi saada läpi vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäinen vierailu

Irakin sisäministeri Jawad Bolani vähätteli tämänpäiväistä räjähdystä ja kiisti, että pääsihteerin turvallisuuden takaamisessa olisi epäonnistuttu. - Näitä tapahtuu Bagdadissa kerran tai kaksi viikossa, hän kuittasi räjähdyksen.

Kymmenettuhannet irakilaiset ja amerikkalaiset sotilaat osallistuvat Bagdadissa suuroperaatioon, jonka tarkoituksena on parantaa pääkaupungin turvallisuustilannetta. Operaatiolla on jossain määrin onnistuttu vähentämään päivittäisiä pommi-iskuja ja muita veritöitä.

Kyseessä oli Banin ensimmäinen vierailu Irakiin. Hänen edeltäjänsä Kofi Annan kävi Bagdadissa marraskuussa 2005.

Vuoden alusta virkaan astunut Ban aloitti samalla ensimmäisen kiertomatkan Lähi-itään. Häntä odotetaan huomenna Egyptiin, minkä lisäksi hän käy Israelissa, Jordaniassa, Saudi-Arabiassa, Libanonissa ja palestiinalaisalueilla.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat