Mainos

Kranaatteja ehkä otettu matkamuistoiksi

Viranomaiset pelkäävät, että erittäin vaarallisiksi luokiteltavia
-sirpalesavukranaatteja on kulkeutunut Pudasjärveltä matkailijoiden mukana matkamuistoiksi.Kainuun Prikaati raivasi alueella viime viikolla sodan aikaisia saksalaisten maastoon jättämiä räjähteitä ja metalliromua. Pääesikunnasta kerrotaan, että pääosa ammuksista oli erittäin vaarallisiksi luokiteltavia Nebel-sirpalesavukranaatteja, joiden kyljessä on valkoinen tai musta Nb-tunnus. Niiden pelätään nyt kulkeutuneen matkamuistoina luvattomiin paikkoihin.

Puolustusvoimat muistuttaa, että taistelupaikoilta ja entisiltä sotatoimialueilta maastosta löytyvät sotamateriaalijäänteet ovat puolustusvoimien omaisuutta. Sotamateriaalista on tehtävä ilmoitus sotilas- tai poliisiviranomaisille. Jos tavara on ilmeisesti räjähtävää tai muuten vaarallista, sitä ei saa liikuttaa tai viedä pois ilman sotilasviranomaisen lupaa, pääesikunta varoittaa.

Vesi voi räjäyttää

Osa Nebel-sirpalesavukranaateista on raivattu vedestä. Nebel-savumassa reagoi voimakkaasti veden kanssa ja muodostaa räjähtäessään valkoista savua, pääesikunnasta kerrottiin. Puolustusvoimien tutkimusten mukaan sytyttimen kautta vuosikymmeniä maastossa olleiden kranaattien sisälle päässyt vesi voi räjäyttää kranaatin. Myös kuumentuminen saattaa aiheuttaa räjähdyksenomaisen tulipalon. Paloa ei saa sammuttaa vedellä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.