Mainos

Kozin kiistää tiedot paluustaan Moskovaan

Venäjän lähetystöneuvos kiistää joutuneensa sivuun Nato-puheidensa takia. Suomen ulkoministeriö pitää selkkauksen uusinta käännettä lähetystöneuvoksen omana tulkintana.

Venäjän lähetystöneuvos Vladimir Kozin kiistää, että hänet lähetettäisiin takaisin kotimaahansa taannoisten Nato-lausuntojensa takia.

Kozin sanoo oikaisupyynnössään STT:lle, ettei häntä ole siirretty pois tehtävistään tai kutsuttu kotiin. Hän sanoo työskentelevänsä edelleen Suomessa ja pysyvänsä täällä toimikautensa loppuun.

- Se on varmaan hänen tulkintansa asiasta. Meille kerrottiin, että hänet tullaan lähettämään kotiin, sanoo Suomen ulkoministeriön poliittinen alivaltiosihteeri Markus Lyra MTV3:lle. Hän viittaa ulkoministeriön viime viikon torstaina saamaan tietoon. Venäjän suurlähetystöstä soitettiin Lyralle ja kerrottiin Vladimir Kozinin poistuvan maasta kuukauden kuluessa.

-Näin on meille kerrottu Tehtaankadulta ja Venäjän ulkoministeriöstä. Samalla kun he pahoittelivat hänen (Kozinin) lausuntojaan, he kertoivat meille, että hän on lähdössä kotiin. On vaikea nähdä, etteikö niiden välillä olisi jotain, Lyra sanoo.

Muulla tavoin ulkoministeriö ei halua Nato-kohun uusinta käännettä kommentoida.

Kozin kehotti viime keskiviikkona Suomea lykkäämään Nato-jäsenyyttä ainakin 15 vuoden ajan. Hän sanoi, että jäsenyys olisi suora sotilaallinen uhka Venäjälle. Sen sijaan hän ehdotti Suomelle strategista kumppanuussopimusta ja sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa.

Seuraavana päivänä Venäjän suurlähetystö julkisti verkkosivuillaan tiedotteen, jossa suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev ilmoitti, että Kozin ilmaisi vain omia mielipiteitään eivätkä ne edusta Venäjän tai suurlähetystön virallista kantaa. Samana iltana MTV3:n uutiset kertoi, että Venäjän ulkoministeriö oli kutsunut lähetystöneuvoksen kotiin. Tieto välitettiin myös ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.). Hänelle jäi selvä mielikuva, että Kozinin paluulla ja hänen aiemmilla puheillaan oli yhteys toisiinsa.

Kozin epäilee painostusyritystä

Vladimir Kozin katsoo, että suomalainen media on vääristellyt tilannetta ja pyrkinyt jutuillaan vihjaamaan hänen esimiehilleen, että hänet pitäisi siirtää pois tehtävistään.

Kozin pitää myös mahdollisena, että tarkoituksena on ollut painostaa psykologisesti sekä häntä että hänen esimiehiään.

-Venäjän ulkoministeriö ei ole koskaan kutsunut minua pois täältä, koska en ole aiheuttanut haittaa Suomelle tai Venäjälle, hän sanoo oikaisupyynnössään.

Alivaltiosihteeri Lyran mukaan kyseessä on Venäjän ulkoministeriön asia.

- Jos hän olisi rikkonut lakia tai käyttäytynyt muuten sopimattomasti niin siinä tapauksessa hänet olisi julistettu ei-toivotuksi henkilöksi. Silloin heidän olisi ollut pakko siirtää hänet Moskovaan.

Lyra muistuttaa, ettei alempia lähetystövirkailijoita kutsuta kotiin.

-Se on ainoastaan suurlähettiläs, joka kutsutaan. Se tarkoittaa hieman eri asiaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.