Köyhissä maissa kärsitään väärennetyistä lääkkeistä

Tiedemiehet ympäri maailmaa ovat huolissaan väärennettyjen lääkkeiden kaupasta. Etenkin köyhissä maissa väärennettyjä lääkkeitä myydään yhä enemmän.

Maailman terveysjärjestön, WHO:n mukaan väärennettyjen lääkkeiden osuus kaikesta lääkekaupasta on jopa 10 prosenttia.

Karkeasti sanottuna joka kymmenes pilleri maailmassa on siis jotain muuta kuin sen pitäisi olla. Joukko tutkijoita julkaisee tänään British Medical Journalissa vetoomuksen kaikille tiedemiehille, jotta tämä hengenvaarallinen kaupustelu saataisiin loppumaan.

Pistokokeissa on löydetty malarialääkkeitä joiden teho on nolla, ehkäisypillereitä jotka eivät ehkäise, rokotteita jotka ovatkin vain vesijohtovettä ja käärmeenpuremaan tarkoitettua vasta-ainetta joka ei vaikuta mitenkään potilaaseen.

Väärennettyjen lääkkeiden markkinat ovat laajat, tarkkoja arvioita on mahdotonta sanoa, mutta WHO:n , maailman terveysjärjestön arvio on että jopa 10 prosenttia koko maailman lääketuotteista on väärennöksiä. Ja koska etenkin Pohjoismaissa valvonta on hyvin tiukkaa, kertyy jonnekin sitten vielä suurempi osuus.

Artikkelin julkaisseet tiedemiehet vaativatkin nyt WHO:n ottavan asian esityslistalle seuraavassa kokouksessa joka on ensi syyskuussa.

Tiedemiehet muistuttavat että kyse ei ole vain niistä ihmisistä jotka suoranaisesti joutuvat kärsimään toimimattomista tuotteista, vaan että väärenettyjen lääkkeiden kauppaan kytekytyy aina myös järjestäytynyttä rikollisuutta ja poliittista korruptiota.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 05.04.2002)

Lue myös:

    Uusimmat